2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF
Elfogás csokor a rendőröktől

Hitel alma – rablót fogott a boltvezető

Hitel alma – rablót fogott a boltvezetőTegnap este egy miskolci palackozott italokat árusító boltba bemenve három személy pénzt, valamint italokat követelt. A zsákmánnyal távozó elkövetők egyike még kétszer visszatért italért – pechére, mert az időközben megérkező üzletvezető elfogta és a rendőröknek átadta a „jó kútra” visszajáró rablót.

Miskolc egyik palackozott italokat árusító boltjába tegnap este hét óra körüli időben három személy tért be és az ott dolgozó lakos eladótól pénzt, valamint italokat követeltek. Miután az eladó a személyek követelésének nem tett eleget, az egyik elkövető a pulton lévő telefonról felhívta az üzlet vezetőjét, aki a „nagyobb bonyodalmak megelőzése végett” közölte, hogy 500 Ft-ig kaphatnak hitelt.

 

Evés (mondhatni ivás) közben jön meg az étvágy

Valószínűleg mindezt kevesellhette a másik elkövető, ugyanis egy késsel, mely már az üzletbe történő belépéskor a kezében volt, belépett a pult mögé és az egyik kezét az eladó csípőjére tette, miközben a másikban a kést tartotta, és ezalatt az idő alatt két társa majd nyolcezer forint értékű árut, főként alkoholos italokat szedett le a pultokról, majd azokkal mindhárman távoztak az üzletből.

Az ügy érdekességei közé tartozik, hogy az eladó az esetről a rendőrséget még ekkor sem értesítette, a helyszínről csupán a boltvezetőt hívta fel.

Időközben az eltávozott személyek közül az egyik még két alkalommal visszatért a boltba, ahol további italokat követelt, de az utolsó ilyen alkalommal a helyszínre érkező bolttulajdonos kérdőre vonta, majd eltávolította az üzletből.

 

Amikor a rablóhoz hívnak rendőri segítséget

Ezt az eltávolítást látta az elkövető közelben álló élettársa, aki telefonon értesítette a rendőrséget, miszerint az élettársát kidobták egy boltból, s ezért kért rendőri intézkedést. A boltvezető a rendőrök kiérkezéséig visszatartotta az elkövetőt, aki így elfogásra került, míg társai a rendőrök kiérkezése előtt távoztak a helyszínről.

Az ügyben a Miskolci Rendőrkapitányság csoportosan, felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének gyanúja miatt indított eljárást. A boltvezető által a helyszínen visszatartott 39 éves, miskolci tartózkodási hellyel rendelkező, de egri lakos férfit a hatóság őrizetbe vette és előterjesztéssel él előzetes letartóztatásának bírósági elrendelésére.

Az őrizetben lévő elkövető két társának felkutatása jelenleg is folyamatban van.

 

Információs háttér:

A rablás súlyos bűncselekmény – mihamarabb értesítse a hatóságokat!

Amennyiben a rablást csoportosan követik el a büntetőtörvénykönyv az elkövetőket öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel rendeli büntetni!

A rablás büntetőjogi tényállásának jogi tárgya kettős; egyrészt a tulajdon viszonyok védelmét szolgálja, másrészt azonban az emberi cselekvés szabadságát is védi.

Eső előtt köpönyeg! – Ne késsen! Az idő és a rendőrség is Önnek dolgozik!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a különböző bűncselekmények felderítését, megakadályozását pozitívan befolyásolja, ha az érintettek, a szemtanúk, a sértettek a rendőrségen mihamarabb megteszik bejelentésüket az esetről, akár személyesen, vagy az ingyenesen hívható segélyhívó számokon: 107, 112.

Végezetül: Mit tegyen, ha tetten ér egy elkövetőt?

A tetten ért elkövetőt bárki elfoghatja, a törvény erre lehetőséget ad. Ez azonban jog, és nem kötelesség. A közbiztonság közös érdek ezért, ha ilyen helyzet adódik célszerű mérlegelni, hogy például elegendő-e a testi erőfölény, vagy az esetleges segítők hozzá tudnak-e járulni az elkövető visszatartására, az időközben értesített rendőrök megérkezéséig, akik a további szükséges intézkedéseket megteszik. Ha a kísérlet kimenetele bizonytalan, saját, vagy mások testi épségét, életét éppen ezzel veszélyeztetné, akkor semmi esetre sem érdemes kockáztatni. Fontos tudni, hogy nem mindenki adja meg magát csak azért, mert rajtakapták. Mindenesetre a nyomozás azzal támogatható leginkább, ha a szemtanú minden körülményt jól megfigyel (elkövető személyleírása, voltak-e társai, mivel és merre menekült, mit vitt magával, különös ismertetőjegyei).

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…