2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Porosenko végre bevallotta: Ukrajnában nincsen helye a nemzetiségeknek

Petro Porosenko ukrán államfő néhány nappal ezelőtti egy díjátadón kijelentette: Ukrajnában csak az ukrán lesz állami nyelv. Az elnöki honlapon is közzétett szöveg szerint ezzel kapcsolatban „egységes a társadalom véleménye”, és a különböző nyelveken beszélő állampolgárok döntöttek úgy, hogy gyermekeik ukrán nyelven szeretnének tanulni. A döntésre az államfőt elmondása szerint az orosz agresszió sarkallta.
Túl azon, hogy Porosenko elnök kijelentései égbekiáltó hazugságok, az már a cinikusság netovábbja, hogy a soviniszta nemzetiségpolitika indokaként azt a konfliktust nevezi meg, amelynek épp a nyelvi jogok korlátozása volt az egyik kiváltó oka. A bejelentés mindenesetre lerántja a leplet a nyugat által agyon ajnározott „demokratikus Ukrajna” valódi szándékairól, amely a más nemzetiségű lakosok elnyomására és jogfosztására épül.

A kárpátaljai magyarság sajnos ez esetben is passzív elszenvedője az orosz-ukrán konfliktusnak. A Jobbik álláspontja szerint a szabad anyanyelvhasználat minden nemzeti közösség elidegeníthetetlen joga, amelyik ország ezt korlátozza, az nem nevezheti magát jogállamnak.

A Jobbik sokadjára szólítja fel a magyar kormányt, hogy határozottan álljon ki a kárpátaljai magyarság nyelvi jogai mellett. A kijevi vezetésnek pedig azt üzenjük: amennyiben túlzott terhet jelent számukra más nemzetiségű lakosaik, oroszok, magyarok, lengyelek és románok megbecsülése és alapvető állampolgári jogaik biztosítása, akkor engedje őket az önálló fejlődés útjára lépni. Akkor – de csakis akkor – lehet majd tényleg egynyelvű Ukrajna.

Szávay István, a Jobbik alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek