2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Emlékezés, megtagadás, megbocsájtás

A norvég Per Petterson számos irodalmi díjjal büszkélkedhet. A Megtagadom Petterson harmadik magyarul megjelent könyve a kilenc regényéből. A szerző regényében ismét néhány, már megszokott, ám aktuális témát boncolgat, köztük az emberi kapcsolatok változása, családon belüli erőszak, a múlt hatása a jelenre, megbocsájtás, valamint a döntések szerepe az életút alakulásában.

A Megtagadom elsősorban a barátság témakörére fókuszál, de jelentős hangsúlyt kap a család és családi háttér is, mint sorsalakító tényezők. Petterson könyve két barátról szól, akiket elsodort egymástól az élet.

A Lótolvajok című, méltán népszerű regény szerzőjének sikerült egy érzelmileg felkavaró regényt megírnia, melyben az olvasó kisiklott életekkel és egymástól elhidegült, egykori barátokkal találkozik. A két főszereplő, Tommy és Jim, régen legjobb barátok voltak, ám útjaik külön válnak, és legközelebb, több mint három évtized múlva találkoznak újra. Egyikőjük élete sem volt nehézségektől mentes fiatalkorukban, mégis máshogyan alakul sorsuk. A rosszabb körülmények között felnőtt Tommy, nehéz gyermekkora ellenére, sikeres és tehetős üzletember lett, míg az apa nélkül felnőtt, ám nagy anyai odafigyelést kapott Jim segélyen tengődni kényszerül. Az egykori legjobb barátok megváltoztak, már nem pendülnek egy húron, de egy dolog közös bennük: mindketten magányosak és boldogtalanok.

Az olvasó fokozatosan ismeri meg a két főszereplő eltávolodásának okát, és az életüket alakító tényezőket. Ezt segíti számos visszaemlékezés, nézőpont-váltakozás, és más szereplők szemszögének megismerése; az emlékezésnek fontos szerepe van Petterson regényében. A két főszereplő találkozásuk kapcsán emlékeket idéz fel, emlékezni kényszerül, hiszen a váratlan találkozás ráébreszti őket arra, hogy bizonyos emlékeket nem lehet kitörölni vagy elfelejteni, hanem csak elnyomni és megtagadni…

Petterson a tőle megszokott, letisztult stílusban ábrázolja a két boldogságot kereső, ám azt meg nem találó főhőst, mindemellett számos dolgot az olvasó értelmezésére bíz. A Megtagadom alapján, a szereplők változtathatnak a sorsukon, sose késő. Petterson könyve egy megrázó olvasmány, két félresiklott életről, jól kidolgozott fő- és mellékszereplőkkel; egy regény, mely garantáltan érzelmeket fog ébreszteni az olvasóban és elgondolkodtatja őt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek