2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A NAV szeme már többet lát

Kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a vállalkozások valós forgalmi adatainak vizsgálatára. A revizorok egyre gyakrabban alkalmaznak forgalomszámlálást, melynek célja az adózók valós forgalmának, bevételeinek nyomon követése úgy, hogy az adóellenőrök akár egész nap figyelemmel kísérik a nyugtakibocsátást. Az ellenőrzés során a pénzkészlet számbavételén keresztül minden készpénzmozgást igénylő bevétel és kiadás dokumentálását is vizsgálják.

Az ellenőrök azt tapasztalták, hogy azokon a napokon, illetve annak egy-egy kiválasztott időszakában amikor forgalomszámlálást végeztek, a pénztárgépben rögzített bevételek jelentősen megemelkedtek más napokon rögzítettekhez képest, ez megmutatkozott a nyugta darabszám és a bizonylatolt összeg növekedésében is.

2014-ben 117 adózónál végeztek forgalomszámlálást a revizorok az Észak-magyarországi régióban, jellemzően a kiskereskedelemmel és vendéglátással foglalkozóknál.
Egy zöldség-gyümölcs kereskedelemmel foglalkozó egyéni vállalkozó forgalmának számlálására például negyedévente több alkalommal is sort kerítettek az ellenőrök, akik azt tapasztalták az egyik forgalomszámlálás alkalmával, hogy közel 6 szorosára, 526 darabra növekedett a kiállított bizonylatok mennyisége a negyedévben átlagos 90 darabos napi bizonylatszámmal szemben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek