2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A személyijövedelemadó-bevallására irányuló kötelezettség teljesítésének lehetséges módjai

A személyijövedelemadó-bevallására irányuló kötelezettség teljesítésének lehetséges módjai

A személyi jövedelemadóról szóló törvény a 2014. évi jövedelemadó elszámolására és bevallására 2015-ben is többféle lehetőséget kínál annak érdekében, hogy az adózók a számukra legegyszerűbb és legkényelmesebb formában tehessenek eleget törvényi kötelezettségüknek. Hasonlóan a tavalyi évhez, az egyéni vállalkozónak nem minősülő és az általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemélyek idén is alapvetően kétféle módon, önadózással vagy munkáltatói adómegállapítás keretében teljesíthetik a személyi jövedelemadó bevallására irányuló kötelezettségüket.

Azoknak a magánszemélyeknek, akik a munkáltatójukat bízták meg a személyijövedelemadó-bevallásuk elkészítésével és erről 2015. február 2-áig írásban nyilatkoztak a foglalkoztatójuk felé, a bevallási kötelezettségük teljesítésével összefüggésben további teendőjük nincsen. A nyilatkozat, valamint a 2015. március 20-áig átadott igazolások alapján a munkáltatójuk fogja az adójukat megállapítani, és a bevallást az adóhatóság felé továbbítani.

Azoknak az adózóknak azonban, akik nem kérték a munkáltatói elszámolást, illetve azt a munkáltatójuk nem vállalta, vagy esetleg valamilyen más, a személyi jövedelemadóról szóló törvényben foglalt körülmény zárja ki a bevallási kötelezettség ilyen formában történő teljesítését, önadózással kell a bevallási kötelezettségüknek eleget tenniük.

A munkáltatói adómegállapításból „kieső”, de egyszerűsített bevallás benyújtására jogosult magánszemélyek a 1453NY elnevezésű nyilatkozat kitöltésével és az állami adóhatóság részére történő továbbításával 2015. február 16-áig kezdeményezhették az adóhatóság közreműködését a bevallásuk elkészítésében. Mivel az említett határidő jogvesztő, azok az adózók, akik a szükséges nyilatkozatot határidőben nem tették meg, már csak a 1453ADÓNYILATKOZAT, illetve a teljes vagy csökkentett adattartalmú 1453 számú bevallás benyújtásával, az állami adóhatóság közreműködése nélkül teljesíthetik adókötelezettségüket, és a választásuk során azt sem hagyhatják figyelmen kívül, hogy a köznapi szóhasználatban csak „söralátétként” emlegetett adónyilatkozat benyújtására csak a törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén van lehetőségük.

Nagyon fontos azonban, hogy a magánszemély, bármely fent említett módszert is választja a bevallási kötelezettség teljesítésére, csak egyféle formában nyújthatja be a bevallását az állami adóhatósághoz. A többszörös kötelezettségteljesítés ugyanis, amellett, hogy késleltetheti a bevallás feldolgozását, az adózóra is további ügyintézési terhet ró.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek