2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria programja

2015. május 4-9. Május 5., kedd 17 óra – „Pannon-tenger Múzeum” (Miskolc, Görgey u. 28.)
AZ ÉN NAGY KÉKSÉGEM
DOMBOVÁRI TIBOR FOTÓMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA
VÍZ ALATTI TERMÉSZETFOTÓIBÓL

Megnyitja: Dr. Kriza Ákos Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere
Az 1985-től alkotó, számos rangos nemzetközi díjjal és Miskolc város Herman Ottó díjával kitüntetett miskolci természetfotós, operatőr és producer képei  a trópusi tengerek korallszirtjeinek varázslatos világát idézik meg csaknem 100 kiállított nagyméretű kép segítségével a Pannon-tenger Múzeum konferenciatermében és annak galériáján.
(június 30-ig)

* Május 6., szerda 17 óra – Rákóczi-ház (Miskolc, Rákóczi u. 2.)
„… ÁTFESTENI AZ EGÉSZ FÖLDET”        
CSABAI KÁLMÁN FESTŐMŰVÉSZ (1915–1992) EMLÉKKIÁLLÍTÁSA

Megnyitja: Kiss Gábor Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere
Köszönt: Kákóczki András  művészettörténész, a Miskolci Galéria intézményvezetője
A tárlat a száz éve született mester életműve, Miskolc város jelenére is kiható, sokirányú munkássága előtt tiszteleg. Csabai Kálmán (1915–1992) elhivatott alkotóművész, ugyanakkor kiváló pedagógus és agilis közéleti személyiség volt. Jelentős szerepet játszott Miskolc művészeti életének kibontakoztatásában, az ehhez szükséges feltételek előteremtésében, a ma is működő kiállítóhelyek, országos tárlatsorozatok létrehozásában, műteremlakások létesítésében.
Festészete a nagybányai örökség hatása alatt nyerte arculatát. A szabadban való tájképfestés egyik utolsó nagymestere volt. Lírai hangulatú, harmóniát kereső tájak mellett szívesen festett csendéleteket és figurális kompozíciókat is. Alkotásai gyorsan gazdára találtak, számos munkája külföldre került, életműve követhetetlenül szétszóródott. A centenáriumi emlékkiállításra készülve a Herman Ottó Múzeum a lakosság együttműködését kérte. A bejelentéseknek köszönhetően a kiállítás a mester alkotásainak rendkívül gazdag válogatását teheti közkinccsé. A magánszemélyektől, közhivataloktól és közgyűjteményektől kölcsönvett művek a festői hagyaték műfaji és kronológiai keresztmetszetét nyújtják.
(június 6-ig)

* Május 7., csütörtök 16 óra – HOM Papszeri Kiállító Épület (Miskolc, Papszer 1.)
ISTENEK, ŐSÖK ÉS SÁMÁNOK – EGY VIETNAMI HEGYI TÖRZS, A BRÚK VALLÁSA  
Dr. Vargyas Gábor kulturális antropológus, egyetemi tanár fotókiállításának megnyitója

Megnyitja: Dr. Kotics József kulturális antropológus, a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológia Intézetének vezetője
Köszönt: Dr. Tóth Anrnold múzeumigazgató-helyettes
A megnyitót követően Dr. Vargyas Gábor tart előadást a brú törzs körében végzett néprajzi kutatásairól
A kiállítás egy vietnami hegyi törzs, a brúk kultúráját és vallását kívánja a múzeumlátogató érdeklődő közönség számára bemutatni. A fényképeket Dr. Vargyas Gábor az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a Pécsi Tudományegyetem professzora készítette, aki 1985-1989 között összesen 18 hónap időtartamú, résztvevő-megfigyeléses néprajzi – kulturális antropológiai terepmunkát végzett e „nemzeti kisebbség” körében. Két évtizeddel később, 2007-ben egy másik, áttelepített brú közösségnél újabb 6 hónapot töltött. A kiváló tudós brúk körében végzett néprajzi – kulturális antropológiai tudományos kutatását, terepmunkáját ismertető fotókiállítása 2010. októberében az NKA pályázati támogatása révén múzeumunk közreműködésével valósulhatott meg, s az akkori megyei múzeumi szervezetünk mezőkövesdi tagintézményétől indult bemutatásra.
A kiállítás időszakában bemutatjuk Dr. Vargyas Gábor: A sámánoltár ünnepe című 50 perces dokumentumfilmet az alábbi időpontokban:
május 24., vasárnap 13 óra
június 18., csütörtök 17 óra
július 9., csütörtök 17 óra
(július 12-ig)

* Május 7., csütörtök 17 óra – Rákóczi-ház (Miskolc, Rákóczi u. 2.)
MÁGER ÁGNES FESTŐMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA

Megnyitja: Jókai Anna kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas író
Köszönt: Kiss Gábor Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere
Közreműködik: Luther kórus – vezényel: Halmainé Újvári Mária
valamint Iván Klára – cselló, Apró László – fuvola, Szűcsné Farkas Zsuzsanna – zongora
Műsoron: Selmeczi György Pierrot és Columbin című műve         
A kiállított művek fele visszatekintés, főleg nagyméretű, részben már ismert munkákból, másik fele az elmúlt két évben és kizárólag erre a kiállítási alkalomra festett képekből áll.
A művész által képviselt festői sokoldalúságban a természetes belső rend ereje nyilvánul meg. Műveit a mitológia, a zene, a természet és a szakrális témák inspirálják.  Ezt a kiállítást tekinthetjük Máger Ágnes ars poetikájának. A kiállításra kerülő alkotások új perspektívában mutatják a tájakat, emberi létünk mélységeit, magasságait a kiállítási terem mennyezetén ellhelyezett, 3×3 m-es UNIVERZUM című festménye tükrében vizsgálhatjuk.
(június 13-ig)

* Május 8., péntek 17 óra – HOM Papszeri Kiállító Épület (Miskolc, Papszer 1.)
SZEMERE-SZALON
Téma: Hunok Párizsban – Teleki és Szemere az emigrációban
Előadó: Dr. Csorba László történész, főigazgató – Magyar Nemzeti Múzeum
A közel két éve működő Szemere-szalon történeti, irodalom-, művészet- és művelődéstörténeti előadásokkal mutatja be Szemere Bertalan korát az „Egy miskolci nemes az országos politikában – Szemere Bertalan pályaképe és pályatársai” című állandó kiállításra építve.

* Május 8., péntek 17 óra – Feledy-ház (Miskolc, Deák tér 3.)
FIATAL TEHETSÉGEK FÓRUMA
A sorozatban ezúttal egy ifjú költő mutatkozik be: Korpa Tamás
Házigazda: Csorba Piroska és Fecske Csaba
Korpa Tamás (1987, Szendrő-Debrecen) – költő, irodalomtörténész, szerkesztő, egyetemi óraadó. A Fiatal Írók Szövetségének belföldi kapcsolatokért felelős elnökségi tagja. Első verskötete 2013-ban jelent meg, Egy híd térfogatáról címmel. 2012-ben Látó-díjat kapott (Marosvásárhely), 2014-ben Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíjat. Második verskötete 2016-ban jelenik meg a Kalligram Kiadónál.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…

További cikkek