2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Mi a teendő abban az esetben, ha a bevallás kitöltéséhez szükséges igazolás nem áll rendelkezésre?

Mi a teendő abban az esetben, ha a bevallás kitöltéséhez szükséges igazolás nem áll rendelkezésre?

Amennyiben a magánszemély nem kapott igazolást a jövedelméről, akkor először a munkáltatót, kifizetőt célszerű írásban megkeresnie annak kiadása érdekében. Amennyiben a kifizető továbbra sem állítja ki a szükséges igazolást, akkor az adatok beszerzése érdekében az állandó lakóhely szerint illetékes megyei adóigazgatóságot személyesen vagy postai úton szükséges megkeresni. Ugyanis lehetőség van arra, hogy a rendelkezésére álló adatokat az állami adóhatóságtól kérelmezze a magánszemély.
Továbbá, ha az összesített igazolások nem állnak rendelkezésre a bevallás elkészíthető a kifizetéseket, levonásokat hitelesen igazoló iratok (például havi bérjegyzékek) alapján is.
Az Ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek a személyijövedelemadó-előleg alapot, és a ténylegesen levont adóelőleget is lekérdezhetik a www.magyarorszag.hu/eBev szolgáltatások/Használom a szolgáltatást/ Szolgáltatások/Járulékadat-kivonat menüpontban.
Fontos, hogy a személyijövedelemadó-bevallásban csak annak az adóköteles jövedelemnek az összegét kell szerepeltetni, amelyet a magánszemély ténylegesen megkapott.
Az adóbevallást tehát a rendelkezésre álló iratok alapján, az adóévben ténylegesen megszerzett jövedelem figyelembe vételével kell benyújtani.
Ha a magánszemélynek a személyijövedelemadó-bevallás elkészítéséhez szükséges iratok, igazolások önhibáján kívül nem állnak rendelkezésére és emiatt a bevallását nem tudja határidőben benyújtani, akkor erről a bevallás benyújtására előírt határidőn belül kell bejelentést tennie. A bejelentés megtehető kötetlen formában az állandó lakóhely szerinti Megyei Adóigazgatóság ügyfélszolgálatán személyesen vagy postai úton.
Ha a magánszemély adózó a személyijövedelemadó-bevallás késedelmes benyújtására vonatkozó bejelentést tesz, emiatt mulasztási bírság a bevallás naptári éve november 20. napjáig nem szabható ki, kivéve, ha a bevallását november 20-a előtt nyújtja be és késedelmét igazoltan nem menti ki.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…