2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A játék dimenzió

A Miskolci Szimfonikus Zenekar Népszerű bérletsorozata a fináléjához közeledik. Április 20-án este 7 órai kezdettel a sorozat utolsó hangversenyére kerül sor a Művészetek Háza nagytermében, amelyen játékos zenei kalandozásokra hívják a közönséget.

A játék dimenziói elnevezés arra utal, hogy a játék lehet olykor felszabadultan tréfás, gyermekien ártatlan, jó kedélyű, máskor viszont súlyos tétekért is folyhat a küzdelem, hiszen a felnőttek is játszanak, de már sokkal drámaiabb játékokat. Már a koncert elején magával ragadja a közönséget Dohnányi Ernő Szimfonikus percek című alkotása, amelyben egy játékos tréfaözönnel áraszt el a zeneszerző. A mondhatni „lehengerlő” alkotást Dohnányi humorának legismertebb zenei példája követi, amely a Változatok egy gyermekdalra címet kapta. A zeneszerző, világhírű zongoravirtuózként, saját művészetének és virtuozitásának megfelelően formálta meg a zongoraszóló anyagát, ezzel nem kis nehézséget állítva az utókor pianistái elé. A szellemes Dohnányi művek után Rimszkij-Korszakov, az Ezeregyéjszaka meséi nyomán 1888-ban íródott Seherezádé című szimfonikus szvitje is elhangzik, amely a játék jóval súlyosabb és „sötétebb” dimenzióit világítja meg, igazi felnőtt játékokat.

A Változatok egy gyermekdalra című  mű igazi kihívást jelent a szólisták számára, melyet Palojtay János, az egyik legtehetségesebb fiatal magyar zongorista bátran elfogadott, hiszen számos megmérettetésen bizonyította már talentumait. A művész 2011-ben a Gundel Művészeti díj elnyerésével lehetőséget kapott, hogy szólistaként fellépjen a Filharmóniai Társaság zenekarával Christopher Hogwood vezénylete alatt. Európa számos városában, sőt a Gilmore Alapítvány „The Rising Stars” sorozatában az Egyesült Államokban is adott már szólóhangversenyt. A fiatal művész mellett egy karakteres karmestert is vendégül lát a Miskolci Szimfonikus Zenekar Oliver von Dohnányi személyében. A magyar, német és szlovák gyökerekkel rendelkező karmester már több közös nagysikerű hangversenyt maga mögött tudva áll ismét az együttes élére.

A koncert adatai:

A játék dimenziói

2015.  április  20.   19:00

Művészetek Háza

Népszerű bérlet / 7

Műsor:

Dohnányi Ernő: Szimfonikus percek

Dohnányi Ernő: Változatok egy gyermekdalra

Ny. Rimszkij-Korszakov: Seherezádé

Közreműködők:

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Zongora: Palojtay János

Vezényel: Oliver von Dohnányi

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek