2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria programja

2015. április 20-25.
* Április 21., kedd 17 óra – Rákóczi-ház  (Miskolc, Rákóczi u.. 2.)  
KÖNYVBEMUTATÓ
Kákóczki András – Vámosi Katalin: LENKEY ZOLTÁN (1936-1983)
című kötetet Vámosi Katalin művészettörténész mutatja be
Lenkey Zoltán grafikai életművének művészettörténeti feldolgozását tartalmazza a kötet, amely a művész halálának 30. évfordulójára jelent meg. Tartalmazza a művész szűk negyedszázadot átívelő munkásságát, – amelyet az idő rövidsége ellenére értékteremtő, intenzív művészi munka jellemzett –, illetve életének fontosabb mozzanatait, életrajzi adatait.  Bekerültek a kötetbe az újságokban, folyóiratokban publikált rajzai, illusztrációi, kiállításainak jegyzéke angol nyelvű összefoglalóval és színes műtárgy fotókkal együtt. Az életmű bemutatását műveinek katalógusa teszi teljessé mindazon alkotások feltüntetésével, amelyek előkerültek a katalógus lezárásáig, valamint az ismeretlen helyen lappangó Lenkey-művek reprodukcióit is közli a könyv.

A kiadványt Dr. Dobrik István művészettörténész lektorálta. A felvételeket Berényi Zsuzsa, Kiss Tanne István, Mester Tibor és Szujó Péter Imre készítették. A 132 oldalas könyv 220×235 mm méretben készült kemény borítással Á. Tóth és Barátai Produkciós és Reklámügynökség gondozásában és nyomdai előkészítésében, Juhász Tibor tipográfiájával a debreceni Kapitális Nyomdában, 200 példányban. (ISBN 978-615-5525-01-8)

* Április 22., szerda 17 óra – Petró-ház (Miskolc, Hunyadi u. 12.)
Mester és tanítvány
ÚTON – TÖRŐ IRÉN FESTŐMŰVÉSZ ÉS TANÍTVÁNYA LUKÁCS ORSOLYA KÖZÖS KIÁLLÍTÁSÁNAK megnyitója és pódiumbeszélgetés
Moderátor: Hajdú Ildikó muzeológus
(Május 21-ig)

* Április 22., szerda 18 óra – Kolozsvár, Bánffy Palota
MISKOLCI GRAFIKAI TRIENNÁLÉK VÁLOGATOTT ANYAGÁNAK KIÁLLÍTÁSA
A Román Képzőművészek Egyesülete Kolozsvári Tagozata, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum és a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria közös szervezésében
Köszöntőt mond: Mile Lajos főkonzul, Dr. Pusztai Tamás a Herman Ottó Múzeum igazgatója és Lucian Nastasa-Kovács a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum igazgatója
Megnyitja:  Ioan Horvath Bugnariu grafikusművész
A közel két évtizedes szakmai kapcsolat motorja Ioan Horvath Bugnariu grafikusművész, a kolozsvári Képző-és Iparművészeti Egyetem ma már nyugalmazott professzora. Az egyetem diákjai műhelygyakorlatukat sok éven keresztül a Miskolci Galéria Alkotóházában töltötték.  2014-ben már a Román Képzőművészek Egyesülete Kolozsvári Tagozatának művészei érkeztek a miskolci alkotótelepre. A román félnek a szakmai és baráti kapcsolatok erősítésére tett gesztusa a kiállítás meghívása, mely Kolozsvár legimpozánsabb épületében kapott helyet.
A tárlat anyagát az elmúlt három Miskolci Grafikai Triennálé képeiből válogattuk össze: 2008-ból, 2011-ből és 2014-ből. A művek tehát az utóbbi hét év magyar (sokszorosított) grafikáját hivatottak képviselni a teljesség igénye nélkül. A tárlaton szerepelnek azoknak a fiatal művészeknek is az alkotásai, akik többször jártak Ioan Horvath Bugnariu vezetésével a miskolci Alkotóházban  és  sikerrel képviselték a román grafikai hagyományokat a miskolci Triennálékon is: Opris Cristian (2008-ban díjazott), Ovidiu-Florin Tarta és Pavol Truben (2011-ben díjazott), Tudor Campean (2014-ben díjazott).
(Május 10-ig)

* Április 23., csütörtök 17 óra – Rákóczi-ház (Miskolc, Rákóczi u.. 2.)
GONDOLATOK A NAGY UTAZÁS ELŐTT – SZYMBARK
URBÁN TIBOR KÉPZŐMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA
Megnyitja: Láng Eszter képzőművész, szépíró
Zdzislaw Tohl szobrászművész, a lengyelországi Gorlicei Kortárs Galéria és Skanzen Múzeum igazgatója Urbán Tibort levélben keresete meg, hogy 2015. szeptemberében önálló kiállításon mutatkozzon be városukban. A 2014. őszén keltezett leveléből kiderül az is, hogy Urbán Tibor a tárlatát szintén a Zdzislaw Tohl igazgatása alá tartozó, Szymbark reneszánsz kastély kortárs művészeti galériájában valósítanák meg. Urbán Tibor úgy döntött, hogy a lengyelországi tárlat megnyitójáig minden nap készít egy kis képet, vagyis egy „vizuális naplót” vezet, melyben csak képzőművészeti alkotások szerepelnek. A munkát már 2014. szeptember 20-án elkezdte, eddig 184 kép készült el, hátra van még 171db alkotás. Összesen 355db munkát számolhat majd 2015. szeptember 4-ig, a lengyelországi Napló, mindennapi képekkel… című tárlat kezdetéig.
A Miskolci Galériában rendezett Gondolatok a nagy utazás előtt – Szymbark című tárlat az alkotó eddig elkészített munkáiból válogat.
(Június 6-ig)

* Április 24., péntek 17 óra – Rákóczi-ház (Miskolc, Rákóczi u.. 2.)
GONDOLATZÁRÁS
A rendhagyó kiállítászáró eseményen tánciskolás diákok, a kiállítás hangulatát és üzeneteit jelenítik meg a mozdulatok nyelvén. Az előadás az együttgondolkodás útján alkotott koreográfiák forgataga egy-egy kiállítási téma, gondolat körül. Vendégeink lesznek a Szemere Bertalan Szakközépiskola Tánctagozatának diákjai és a kiállítás készítői.

* Április 26., vasárnap 10-15 óra – Miskolc-Lillafüred , Herman Ottó Emlékház és udvara (Peleház)
IV. ŐSVAKONDOK CSALÁDI NAP
A Herman Ottó Múzeum Pannon-tenger Földtörténeti és Természetrajzi Tára a Föld Napja alkalmából rendezi a hagyományos programot, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak!
Program:
1. Kőzetek meghatározása, keletkezésük története és körülményei
2. Földfestékek készítése és használata különféle anyagokra (gipsz, pala, kavics, fa)
3. Fosszília-keresés és meghatározás
4. Porból lettünk, porrá leszünk, a talajok varázslatos világa
5. Gravitációs kötélhúzó verseny
6. Vetítéssel egybekötött tudományos ismeretterjesztő előadás (11:00-11.30)
Prof. Dr. Hevesi Attila: A Bükk hegység kialakulása és karsztosodása.
7. Finom falatok kóstolója a tűzforró kemencéből (12.00-12.30)
8. Az előadáshoz kapcsolódó földtani meglepetés kirándulás egy közeli célponthoz. Indulás 14.00 órakor a Peleháztól. Túravezető: Prof. Dr. Hevesi Attila egyetemi tanár.
Belépődíjak: Felnőtt 600 Ft/fő, Gyermek és Nyugdíjas 300 Ft/fő.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…

További cikkek