2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria programja

2015. április 13-18.
*  Április 14., kedd 17 óra – Rákóczi-ház (Miskolc, Rákóczi u. 2.)
GONDOLATTÁROGATÓ
Előadássorozat a GONDOLATMENET című kiállításhoz VI.
Téma: „Íjpuskától a géppuskáig” – Válogatás a Herman Ottó Múzeum Fegyvertárának anyagából
Előadó: Hazag Ádám történész-muzeológus
Az előadás keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a lő és kézifegyverek történeti fejlődésével, technikai újításokkal és hatásukkal a korabeli harcmodorra, katonai stratégiára. Az előadás keretében bemutatásra kerülnek a Herman Ottó Múzeum Fegyvertárának jellegzetes, illetve kiemelkedő tárgyai a 15. és 20. század közötti időszakból.
Az előadást követően kötetlen formában beszélgetésre, illetve a fegyverek „testközelből való megismerésére” is lehetőség nyílik.

* Április 15., szerda 17 óra – Feledy-ház (Miskolc, Deák tér 3.)    
MŰVÉSZETI SZABADEGYETEM 2013/2015 – Miskolc művészeti élete 1867-2014
Téma: Miskolc építészete a hatvanas évektől 1989-ig
Előadó: Bodonyi Csaba Ybl-díjas építész
A negyedik szemeszterben – Miskolc művészeti élete IV. (1960-1989) – a felkért előadók kéthetenként a hatvanas évektől a rendszerváltozásig tartó időszakot idézik meg, a város művészeti életének változó és változatlan jellemzőiről beszélnek egyéni kutatói, alkotói, művelődés,- és művészetszervezői munkásságukból merített tudásukra építve.
A sorozat szerkesztője és az estek házigazdája: Kákóczki András művészettörténész

* Április 16., csütörtök 16 óra – Rákóczi-ház (Miskolc, Rákóczi u. 2.)
HALMAI LÁSZLÓ FOTÓMŰVÉSZ (1945-2013) EMLÉKKIÁLLÍTÁSÁNAK  MEGNYITÓJA
Megnyitja: Dozvald János újságíró, audiovizuális alkotó

Halmai László a Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd diplomáit az Egri Tanérképző Főiskolán (1970) és az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen (1978) szerezte. Öt év pedagógiai munka után lett a balassagyarmati a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ, a Városi Képtár és a Horváth Endre Galéria igazgatója. 1981-től a Miskolc Városi Művelődési Központot vezette. Többek között létrehozta az első magyar tisztaprofilú fotógalériát, fotofónikus alkotói kollektíváival, bemutatóival, fesztiváljaival, országos pályázataival – melynek anyagából jött létre a Herman Ottó Múzeum kortárs fotóművészeti gyűjteménye és számos nemzetközi kiállítás – jelentős gyűjteményt hagyott hátra. 1991-ben önálló hang-kép stúdiót hozott létre (AV-ART Studio). Egyéni alkotói munkája a fotó, a fotó alapú digitális képalkotás és az audiovizuális műfajokra koncentrálódott.
A 80-as évek eleje óta fotói folyamatosan jelennek meg fotóalbumokban, szaksajtóban, illetve egyéb kiadványokban, több esetben könyvek, fotóalbumok gerincét alkotva. Így a Hollókő fotóalbum, Hollókő multimédia CD-ROM, Kassa-Miskolc fotóalbum, Fotóművészet, Color Foto, Fotoheft, a Vendégváró sorozatban Látnivalók Magyarországon, B-A-Z megye, Miskolc, könyvborítók, prospektusok… 2004-ben jelent meg önálló műként a Miskolc Portfolió, fotóalbum és multimédia CD-ROM, amellyel 2004-ben elnyerte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Marketing Díjat, 2005-ben a Miskolci Városszépítő Egyesület „Városunkért” plakettet. 2006-ban jelent meg a B.-A.-Z. megye DVD.  

* Április 16., csütörtök 17 óra – Feledy-ház (Miskolc, Deák tér 3.)    
EMLÉKESTEK A MÚZSÁK KERTJÉBEN
Halmai László fotóművész
A Múzsák Kertje Alapítvány fontos feladatának tekinti Miskolc kulturális szellemi örökségének ápolását. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Miskolci Területi Csoportjával és a Miskolci Galériával közösen kezdeményezte a Feledy-ház udvarán annak az emlékkertnek a létrehozását, amely a Miskolcon élt vagy a városhoz szoros szálakkal kötődő már elhunyt, kiemelkedő értékeket teremtő alkotók előtt tiszteleg. Az elmúlt év őszén nyolc új emléktábla került a Múzsák Kertje falára.
Az Emlékestek sorozatban a közelmúltban elhunyt alkotókra emlékeznek a barátok, pályatársak.  
Április 16-án, Halmai László emlékkiállításának megnyitója után Ádám Ibolya közművelődési menedzser idézi meg a fotóművészt.

* Április 17., péntek 17 óra – Feledy-ház (Miskolc, Deák tér 3.)    
IRODALMI FONÓ
Téma: Dobai Péter
Szerkesztő: Dr. Tóth László

* Április 18., szombat 11 óra – Színészmúzeum (Miskolc, Déryné u. 3.)
SZÍNHÁZI SÉTA A BELVÁROSBAN
Déryné és a Latabárok nyomában
A miskolci utcaköveket taposva idézzük meg a miskolci színjátszás múltját, a magyar színház kezdeteit.
Indulás a Színháztörténeti és Színészmúzeumtól. Útvonal: a Déryné utca színházi emlékhelyei, a színházi park, Sötétkapu, Avasi temető. Túravezető: Mikita Gábor színháztörténész – Időtartam: kb. 60 perc

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…

További cikkek