2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Az elfogadott stratégia mentén kell haladnunk!

Az elfogadott stratégia mentén kell haladnunk!

Az elfogadott stratégia mentén kell haladnunk!Évzáró beszélgetés Káli Sándor polgármesterrel

Szokásos év végi, évértékelő beszélgetésünket Káli Sándor Miskolc polgármesterével, mindig azzal kezdjük, ami leginkább foglalkoztatja a miskolci polgárokat. Ilyen többek között a „Zöld Nyíl” projekt, amelyben megújul a villamoshálózat, de vele jár a város közlekedési szempontból történő fejlesztése is. Mostanra eldőlt, hogy a városi villamosvasúti üzem energiaellátás kiegészítő tervezési munkáinak elvégzésére kiírt pályázat nyertese a Tebodin Hungary Kft. lett.

-A Zöld Nyíl egy újabb mérföldköve, hogy lezárult a „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése” projekt-pályafelújítás, vonalhosszabbítás és kapcsolódó infrastruktúra tender ajánlattételi szakasza. Az ajánlattételi határidő lejártáig három pályázat érkezett be az Avasi Konzorcium, a Miskolc – Majláth 2009 Konzorcium valamint a Miskolci Zöld Nyíl 2009 Konzorcium részéről. Az ajánlatok beül maradtak a pályázati feltételekben meghatározott keretösszegeket, így megkezdődött a pályázatok értékelése. Az értékelések alapján Miskolc város közgyűlése dönt az eljárás eredményéről 2010 januárjában. Amennyiben az eljárás sikerrel zárul, 2010. első negyedévében megkezdődhetnek a pályaépítési munkálatok.

Ha az idei jó hírekről kellene szólnunk, akkor elsőként említeném az uszoda megnyitását, amelyre már minden miskolci nagyon várt, s ahogy látszik rövid idő alatt megszerették az emberek, de folytassuk két olyan területtel, amely miatt sokszor bírálták az elmúl időszakban. Ez Tapolca, és Augusztus 20 strandfürdő.

Kezdjük az egyszerűbbel! Az már biztos, hogy az Augusztus 20 strandfürdő újjáépítése jövőre elindul és be is tudjuk fejezni. Miskolctapolca a nehezebb kérdés, mert oda még mindig együttműködő partnert várunk. Egy biztos az Integrált Városfejlesztési Stratégia koncepciója szerint kell haladnunk, mert az sok mindenre kiterjed, s azt elfogadtuk. Abban a parkok rendbetétele, az infrastruktúra fejlesztése szerepel. Kérdőjel még a strand, a Barlangfürdőhöz kapcsolódó fejlesztések, a négycsillagos szálloda, a szolgáltatás funkciók bővítésének megteremtése, és a kolónia. Ebben bizony csak apró léptekkel tudunk egyeselni. Nem csupán a pénz hiánya miatt, hanem bizonyos jogi procedúrák elhúzódása okán is. Most azonban úgy érzem jó kezdeményezések vannak, mind a létrehozott Tapolca Fejlesztési Kft, mind a megalakult klaszter részéről, tehát felgyorsulhatnak az események.

Az elfogadott stratégia mentén kell haladnunk!– Az Észak-Magyarországi Regionális Operatív Program keretében Miskolc újabb EU-s forrásokat nyert belvárosának fejlesztésére. A sikeres pályázatnak köszönhetően a következő két évben az önkormányzat és konzorciumi partnerei 5,5 milliárd forintot fordíthatnak Miskolc „szívének” felújítására. Ebből az Európai Uniós forrás mértéke 4,1 milliárd forint. A munka már el is kezdődött.

– Közel két évig tartott az előkészítés, de így a belvárosban a kereskedelem, a turisztika, a kulturális funkciók bővítése, vonzó közösségi tér kialakítása, közlekedés és a parkolási feltételek javítása is egyszerre megvalósul.

Megváltozik a miskolci Dayka Gábor utca képe, itt már 2010 tavaszáig egy négysávos utat építünk ki, amely az északi tehermentesítőtől első körben a Hunyadi utcáig vezet majd. A Széchenyi utcán üzletek, irodák létesülnek, a

Szent István téren mélygarázs épül, amellyel újra enyhülnek a belvárosi parkolási gondok, valamint a tér is átalakul. A Kandia-köztől az Erzsébet térig kiépül a sétány, és az Erzsébet tér rekonstrukciója is benne van a tervekben. Ezekkel együtt a zöldfelületeket rehabilitáljuk, de meg is óvjuk, mert a belvárosban és a történelmi Avason térfigyelő rendszert építünk ki és a

Városháza épületegyüttesének komplex rekonstrukciója is megvalósul, amely a korszerű ügyfélfogadást, a sok helyen működő irodák összevonását is lehetővé teszi. Eddig nyolc különböző épületben működött a város, és 400-450 ezer ügyfél fordult meg ezeken a helyeken, most a Városháza korszerűsítésével és az ügyfélszolgálaton 50 munkaállomás kiépítésével, egy ügyfélbarát rendszert alakítunk ki. Egy mondatban, ezzel a programmal a tudatos városfejlesztési politikának köszönhetően – egy igazi XXI. századi város lesz az Észak-magyarországi Régió központja.

Valahogy az-az érzése az embernek, hogy csak a belváros a fontos…

-Ez egyáltalán nem így van, de azt tudomásul kell venni, hogy a Miskolcot befektetési szándékkal megkeresők, a tárgyalások során nem csak arról érdeklődnek, hogy mekkora területtel és milyen infrastruktúrával rendelkezik a város, hanem az is fontos számukra, hogy a külföldről érkező munkatársaikat milyen élettér várja majd. Ezért is kell, hogy európai szintű belvárosa legyen Miskolcnak. Én személy szerint a 26-os út meghosszabbítását legalább ilyen lényegesnek tartom, hiszen az, hogy az várost elkerülve rögtön az autópályára érhetnek a szállítójárművek és ezzel teher mentesül a belváros, az bizony régi álom.

Ha már a befektetőket említette igaz, hogy novemberben átvette az ITD Hungary Zrt. oklevelét,  így Miskolc is jogosult a „Befektetőbarát Önkormányzat” minősítő jelző és logó használatára, de nem tudunk arról beszámolni, hogy ennek van valami eredménye.

Ez az oklevél a Miskolc Holding vezetésének, rendkívül szisztematikus munkájának eredménye. Vannak előrehaladott és nagyon biztató tárgyalások, amelyekről még nem beszélnék. Ne felejtsük el, hogy ez a világgazdasági válság másnak is nagy károkat okozott, de nekünk még annál is nagyobbat, hiszen nem csak a befektetők köre csappant meg, hanem aki itt működött, dolgozott az is gondban van. Többnyire a túlélésért küzd most mindenki, s nem a fejlesztésen gondolkodik.

Az elfogadott stratégia mentén kell haladnunk!Lásd DAM!

No, Én azt is eredménynek tartom, hogy 157 ember sorsa már biztos, s hogy arra is van esély, hogy bizonyos üzemrész újrainduljon, amely piacképes terméket termel. Erre pedig nagyon sok helyi vállalkozás épülhet majd rá. Emellett pedig ott van az Ipari Parkunk, ahol azonnali beruházási lehetőségeket teremtettünk.

Beszéltünk a belváros biztonságának megteremtéséről, de azért vannak a városnak olyan neuralgikus pontjai, ahol a közbiztonság, az emberek biztonsága, a vagyonuk biztonsága csorbát szenved. Ezekkel a területekkel mit tehet, mit tud tenni a város vezetése?

Ez olyan kérdés, amit egy város jó jogszabályok nélkül bizony nehezen tud kezelni, például a magánvagyon megvédésére gondolok. Bebizonyosodott azonban az, hogy mennyire jó kezdeményezés volt a Városőrség megalakítása, és ezt ki kell terjesztenünk ezekre a neuralgikusnak mondott területekre is. Sokan azt mondják, hogy nincs eszköz a kezükben, mit érnek ezek, de bizony az látszik, hogy megjelenésüknek visszatartó ereje van, s ez sokszor éppen elég.

A gazdasági válság miatt, az iparűzési adó is jócskán megcsappant, a megnövekedett árak, az infláció miatt a költségek is elszaladtak. Mire lesz elég a város jövő évi büdzséje?

Működnünk kell, működni fogunk, a vállalt feladatainkat meg kell oldanunk, a fejlesztésekhez az önrészt biztosítanunk kell. Fontolva haladás, és takarékosság ez jellemzi majd a következő évet.

– Ön, MSZP-s országgyűlési képviselő is, polgármester is. A jövő év a választások éve lesz. Megtudhatjuk, hogy indul-e a képviselői és a polgármesteri székért?

– Igen, szeretném ezeket az elkezdett fejlesztéseket végigvinni a város élén, s ahhoz, hogy lobbizni is tudjak a térségért nagyon fontos a parlamenti képviselőség is.

– Mit kívánna a miskolciaknak 2010-re?

– Először is békés karácsonyt szeretnék kívánni Miskolc minden polgárának! Úgy gondolom, hogy a jelenlegi válságos helyzet ellenére, sok olyan elindított gazdasági, kulturális programunk van, amely a fejlődést vizionálja, s egyben azt, hogy Miskolc újra meghatározó gazdasági szerepet töltsön be az ország életében, mint valamikor. Ehhez kívánok mindannyiunknak sikeres, eredményes új esztendőt!

Köszönöm az interjút!


Kép és szöveg: Orosz B. Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek