2024. 08. 20. kedd

István
1 EUR 393 HUF
1 GBP 461 HUF

Alan Turing élete

Alan Turing a brit történelem egyik legjelentősebb tudósa volt, aki jelentősen hozzájárult és felgyorsította a brit sikert a második világháborúban a németek ellen; Turing egy rendkívüli tehetséggel megáldott matematikus volt, aki kódfejtőként munkálkodott. A tragikus körülmények között elhunyt Turing kétségtelenül bevéste nevét a történelembe, hiszen munkásságával jelentős mértékben hozzájárult az informatika fejlődéséhez.

Hodges nagy terjedelmű könyve nagy odafigyelést és adott esetben utánanézést igényel olvasói részről, hiszen nagy mélységben foglalkozik a matematika logikájával, és ezt komolyabb előképzettség nélkül bajos megérteni, így sokszor kell majd magyarázatokat keresnie az olvasónak a pontosabb megértés érdekében. Bizonyára többen közülük elveszítik majd a fonalat, többek között a kódfejtés magyarázatát olvasva, de ha túljutnak az olvasók ezeken a nehézségeken, akkor meglátják, hogy a könyvnek a többi része – a matematika szépsége iránt fogékonyaknak pedig az egésze – egyszerűen lebilincselő.

Hodges érdeme az, hogy elképesztően magas szinten tudja elmagyarázni olvasóinak a tudományos logikai összefüggéseket, és fest egy részletes és színes képet Turingról. Könyve egy nagy kutatómunkát igényelt, és elképesztő részletességgel megírt portré egy olyan kivételen nagy tudású emberről, akiről napjainkban nem tudnak eleget.  Hodges könyve nem csupán Turing szakmai sikerével, hanem magánéleti kudarcaival is foglalkozik. Szívszorító, hogy Turingot a korábban még bűnnek számító mássága miatt elítélték, és így ő öngyilkossággal vetett véget életének. Habár, azóta történt előrelépés a melegek jogai terén, még napjainkban is sok kívánnivalót hagy maga után a melegek jogköre és az elfogadásuk kérdése.

A Kódjátszma egy olyan életrajzi könyv a ragyogó elméjű Alan Turingról, mely kétségtelenül megérinti majd az olvasót: ezt igazolja, hogy nagy sikerű film is készült belőle. Hodges kimerítő módon foglalkozik Turing életével, így az életrajz garantáltan nem hagyja az olvasókat kételyek közt vagy felmerülő kérdésekkel elolvasás után. Soknak pedig legfeljebb a matematikát érezhetjük néhányan – de ez korántsem Hodges és Turing hibája.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Autós trafik
Hétvégén sem lehet. Autóból sem. Zárjegy nélkül meg végképp nem. Egy házaspárt értek zugárusításon az érdi piacon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) B…