2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Szatíra, fekete humor, nihilizmus – minden ami Palahniuk

Szatíra, fekete humor, nihilizmus – minden ami Palahniuk

A Túlélő, a megfilmesítésre is került Harcosok klubja által híressé vált és díjnyertes ukrán származású amerikai Chuck Palahniuk 1999-es kiadású könyve, mely először Halálkultusz címen jelent meg itthon. Palahniuk több könyve díjnyertes, és számos díjra jelölt; nem véletlenül került be e jelentős szerző neve a köztudatba. A nagyszerű szatíráiról és jellegzetes stílusáról ismert Palahniuk a Túlélővel se fog csalódást okozni rajongóinak.

Palahniuk követi a már tőle gyakran megszokott nihilista hangvételt és fordított narrációt; a történet végéről kezdi el a Tender Branson életének elmesélését. Nem csupán a fordított narráció teszi különlegesség a regényt, hanem az ezt fokozó visszafelé számozott oldalak és fejezetek is. A lassan beinduló történet a cselekmény előrehaladtával váratlan fordulatainak köszönhetően letehetetlenné válik.

A regény egy Boeing pilótafülkéjében kezdődik, ahol Branson elkezdi mesélni az élettörténetét, hogy az, a fekete doboz által rögzítésre kerüljön, miközben egy szekta utolsó tagjaként öngyilkosságra készül egy eltérített, utasok és pilóták nélküli géppel. Branson elmeséli, hogyan adta ki magát egy öngyilkossági segélyvonal tanácsadójának, és ösztönözte az őt felhívokat életük eldobására, majd hogyan vált egy ismert bulvárhős prédikátorrá, akinek idővel már ügynökei adták szájába a mondanivalót, ő pedig ily módon rendkívül ’médiakompatibilissé’ vált.

Branson egy negatív főhős, valószínűleg nem fogják az olvasók szeretni, mégis, akármilyen ijesztő, bármelyikünk lehetne. Napjainkban, amikor a világ ontja magából az újabb és újabb vallási szektákat és vallási nézeteket, Palahniuk regénye több mint aktuális, hiszen a szerző hidegvérrel rántja le a leplet a sokszor gyomorforgatóan képmutató vallásosságról, sokkolni próbál. Ez a könyv nem egy könnyed olvasmány, az olvasó jobb, ha felkészül a borús hangvételére, melynek ellenére azért egyes részek valószínűleg mosolyt csalnak majd az arcára.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy a Túlélő egy kiváló regény a materializmusról, a kapitalizmus sötét oldaláról, az ismertség árnyékáról; Elgondolkodtat, elborzaszt, fekete humorával megnevettet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek