2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Bonbon az elmének

Olvasni nemcsak szórakozás céljából lehet, illetve kellene, hanem időnként érdemes, ajánlott elővenni a „szebbik” oldalát is.

Mert a komolyabb művek értékes tudást rejtenek magukban – vagy egy adott korszakról adnak korrajzot, körképet, vagy számunkra ma is hasznosítható általános tanulságokat fogalmaznak meg. Patrick Süskind kötete utóbbi kategóriába sorolható. A mélység kényszere – Három elbeszélés és egy elmélkedés összesen négy novellából áll, melyek fontos üzenetet hordoznak: A mélység kényszere, Viadal, Mussard ezredes testamentuma, Amnesia in litteris, melyek különböző, egyben markáns témákat érintenek. Valódi csemegével kecsegtet az intellektusra kiéhezett elmének.

A mélység kényszere amilyen rövid, olyan mély és bizonyos fokig szomorú gondolatokat közöl a művészekről és az őket ért kritikákról, továbbá a zseni és az észlelés-érzékelés koncepciója is terítékre kerül. Az író a kritika megrázó és felszínes hatalmáról mesél, valamint arról a jelenségről, hogy a művészek a negatív véleményeket tarják meg magukban ahelyett, hogy a pozitívakra koncentrálnának, hogy azokból táplálkozhassanak. Minden művésznek, legyen író, zenész, festő vagy szobrász, hasznára válik, és sok igazságot rejt ez az elbeszélés.

A Viadal egy elgondolkodtató írás. Süskind tűnődésre invitál egy fiatalemberrel kapcsolatban, aminek keretében sodró percepciók érik őt annak kapcsán, hogy kihívás elé állít egy helyi idős sakkbajnokot. A Mussard ezredes testamentumában Süskind egy olyan új világképet szemléltet, amelynek szócsöve a halálos ágyában fekvő ezredes. Aki ezredes szabályosan megkövül, miután eljutott egy felismerésre. Kissé kusza és hosszabb lélegzetvételű mese, ugyanakkor igazi csillogó gyöngyszem az elme számára.

Végül az Amnesia in litterisben a szerző olyan kérdést latolgat, illetve jár körbe, amellyel minden olvasó ember szembesül, s talán el is gondolkodik rajta: az elolvasott könyvek homályos feledésbe merülését. Egyenes válasz helyett azonban egy jó adag filozofikus eszmefuttatást ad a könyvolvasást illetően, miközben sorra veszi, mely könyvek tettek benyomást rá. E mű mélyenszántó gondolatokat dolgoz fel hétköznapi, de gyakran elfeledett témákról, jelenségekről. A filozofálást kedvelőknek édes felüdülést jelent, és egész életünkre magunkkal vihető mondanivalót ad. Tegyük be a batyunkba

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek