2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Úton a fenntartható mezőgazdaság felé

A Greenpeace ökológiai gazdálkodást népszerűsítő országjáró túrájának állomása Borsod megye volt a héten. A délelőtti programban Hernádszentandrásra látogatott a médiacsapat.

A kicsiny borsodi falu lakói a régió legnagyobb biogazdaságát működtetik, és Bioszentandrás néven ennek márkát is építenek. A példájukon azt mutatja, hogy az ökogazdálkodás itt megváltoztatta a helyiek életét, és nagyszerű lehetőség a többi kistelepülés számára is, írja invitáló meghívójában a Greenpeace

Üveges Gábor polgármester vezetésével, bemutatták a biogazdaságot, aki mesélt létrehozásáról, fejlesztéséről, a falu életére gyakorolt hatásáról.

A mindössze 450 fős településen már az is nagy szó, hogy néhány ember helyben munkához juthat. Mint Balla Adrienn kereskedelmi vezetőtől megtudtuk 16 féle zöldséget és 12 fajta fűszernövényt termesztenek a fóliasátrakban, amely egy 2,5 hektáros területen áll. Ma már több terméküket föl is dolgozzák, így a levendulaültetvény növényei, saját hímzésű kis zsákokban kerülnek a fogyasztók elé. A termékeket biopiacokon, rendezvényeken árusítják.Szeretnék, ha egyre több feldolgozott termék kerülhetne a fogyasztók asztalára.

Láthatóan sokat költenek a marketingre, így ezzel kicsit előbbre járnak, mint amit a valóságban látunk.

A Greenpeace programja az encsi „Anyukám mondta” étteremben, – amely szintén fölhasználja a bioszentandráson termelt zöldségeket – majd Miskolcon folytatódott egy tanácskozással, ahol  előadások hangzottak el az ökológiai gazdálkodás fontosságáról, és a lehetőségekről.

Fotó:OL

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek