2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” egészségprogrammal folytatódik a tanév Miskolcon

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” egészségprogrammal folytatódik a tanév Miskolcon

Februárban folytatódik a Danone Kft. egészséges életmódra ösztönző „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” társadalmi célú programja, mely a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásra, a mindennapi mozgás fontosságára, valamint a mozgásszegény életmód következményeire hívja fel a figyelmet – interaktív, játékos formában. Idén egy új, társadalmi célú támogatási elemmel is bővül a program.

Ennek keretében a vállalat biztosítja majd azt, hogy két – hátrányos helyzetű településen lévő – általános iskola minden egyes tanulója, egy egész szemeszteren keresztül, minden nap, napi egy joghurthoz jusson. Az egészségprogram az idei év első felében többek között Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Miskolci Tankerületének elvi támogatásával valósul meg.

Idén 17. alkalommal indult útjára a Danone Kft. „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” (TEGY) társadalmi célú programja. A vállalat az 1999-ben elindított keretprogramja égisze alatt valósítja meg a társadalmi célú támogató kezdeményezéseit. Ezen eltelt időszak alatt összesen 305 millió forint támogatást nyújtott, többek között segítette a magyarországi gyermek-onkológiai és rehabilitációs központok által kezelt daganatos beteg gyermekek rehabilitációját és egészséges klinikai táplálkozásukat segítő programok megvalósítását.

2012-ben a TEGY program keretében a vállalat – a kiegyensúlyozott táplálkozást és életvitelt támogató küldetésével összhangban – indította el az ismeretterjesztő, egészséges életmódra ösztönző programját. Az elmúlt több mint két évben a program Budapesten, Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Pécsett, Szegeden és Szombathelyen valósult meg, közel 13 000 általános iskolás és 400 pedagógus aktív részvételével.

A vállalat a 11–12 éves gyermekek számára kíván útmutatást adni, hogy játékos formában ismerjék meg és sajátítsák el az egészséges életmód alapelveit, s egészségtudatos fiatalokká-felnőttekké váljanak. A program egy komoly problémára, a gyermekkori túlsúly és elhízás veszélyére, a gyermekek egészségének és életminőségének javítására, valamint ezzel kapcsolatban a társadalmi szinten közös cselekvés lehetőségére és a megoldásokra kívánja ráirányítani a figyelmet.

2014 tavaszán a TEGY egészségprogram elsőként a vállalati programok között elnyerte az Országos Egészségfejlesztési Intézet szakmai ajánlását, az Ajánlott iskolai egészségfejlesztési program címet.
Az interaktív, játékos program kialakításában és megvalósításában együttműködő szakmai partnerek a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) és a GYEP Alapítvány (Gyermekek Egészségnevelő Prevenciós Alapítványa), mely szervezetek hosszú évek óta szoros szakmai kapcsolatban állnak a vállalattal.

A TEGY program közvetlenül az általános iskolákba, a gyerekekhez és a pedagógusokhoz viszi el a hasznos tanácsokat és tudnivalókat, s számos ötlettel, élménnyel lepi meg a budapesti, győri, kecskeméti, miskolci és székesfehérvári résztvevőket. Az 5. osztályos osztályfőnököknek, iskolaigazgatóknak, egészségtan és rekreáció szakos tanároknak szakmai tréningek szervezésére kerül sor, munkájukat pedig a hasznos tanácsokat és gyakorlati útmutatókat tartalmazó tanári kézikönyv segíti. Az 5. osztályos gyerekek játékos, ismeretterjesztő órák keretében az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatban hallhatnak lényeges információkat, interaktív formában. Továbbá a „Mi van a tányéron?” című munkafüzetből nemcsak a gyerekek, hanem még a szüleik is sok-sok egészséggel kapcsolatos témával ismerkedhetnek meg alaposabban. Az interaktív órákhoz kapcsolódik az Egészségsátor, mely játékosan, de a tudomány szemszögéből megközelítve mutatja be az egészséges életmódot. Az idei évben ismételten „Futólépésekkel az egészség felé” címmel családi sportverseny és „Ezt jól kifőztétek! – Egészségesen finomat” címmel családi gasztronómiai pályázat kerül meghirdetésre az 5. osztályosok körében.

„2015-ben az egészséges életmódra ösztönző programunk új, társadalmi célú elemmel bővül, melyben közreműködő partnerünk a Magyar Élelmiszerbank Egyesület” – emelte ki Kiss Beáta, a Danone Kft. Vállalati külső kapcsolatok igazgatója. – „Pályázatot hirdettünk hátrányos helyzetű térségekben lévő általános iskolák számára olyan kisfilmek készítésére, amelyek életünk és mindennapjaink kisebb-nagyobb örömeit mutatják be a gyerekek szemszögéből.

A pályázat célja, hogy a nyertes rászoruló általános iskolák rendszeres tejtermék-támogatáshoz jussanak. Mi biztosítjuk azt, hogy a nyertes két oktatási intézmény minden egyes tanulója naponta egy joghurtot kanalazhasson 2015. március elejétől június közepéig. A támogatáson túlmenően az egészséges életmódra ösztönző programunk keretében interaktív egészségórát és ismeretterjesztő kiállítást is szervezünk egy-egy alkalommal a nyertes oktatási intézményekben” – mondta Kiss Beáta.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek