2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

DK:Okoz-e károkat Miskolcnak a boltbezárás?

Az Országgyűlés döntése értelmében 2015. március 15-től – néhány kivételtől eltekintve – elrendelte az üzletek vasárnapi zárva tartását, ezzel munkahelyek ezreit sodorta veszélybe, egyúttal felborítja lakosok százezreinek 25 év alatt kialakult vásárlási szokásait. Az ellentmondó nyilatkozatok özönében azt sem lehet egyelőre pontosan tudni, hogy mely boltok nyithatnak ki és melyek nem.

Egy ilyen fontos döntés előtt – tudomásunk szerint – nem készült hatástanulmány, nem mérte fel senki, milyen következményekkel jár a boltok bezáratása – többek között – Városunk turisztikai bevételeire. A Miskolcon is keletkező állami és önkormányzati bevételekben fontos tételt jelentenek a bevásárló-turizmusból származó bevételek. Döntő többségben „fapados” turisták érkeznek átlagosan két napra, hétvégére, így ezzel a lépéssel megfosztják őket a vásárlási lehetőségektől, és ezzel természetesen Városunkat is megfosztják a bevételektől. Azt sem vizsgálta senki, hogy milyen hatással jár ez a döntés és a forgalomkiesés a Város és környéke munkaerő-helyzetére.

Nem nehéz előrelátni, hogy a vasárnapi zárva tartás a bevásárló-turizmus jelentős csökkenéséhez fog vezetni, aminek következtében a szomszédos országok magyarlakta területeiről is csökkenni fog az idelátogató turisták száma, akik csak egy napra érkeznek Miskolcra, általában vasárnapokon.

Felmerül a kérdés, hogyan kívánja Miskolc Városvezetése ellensúlyozni a bevételkiesést, miután feltehetően a szlovák, ukrán turisták jelentős része inkább otthon marad, nem fogja választani hétvégi programnak régiónkat, hazánkat?

Azon túl, hogy a Demokratikus Koalíció petíciót indított annak érdekében, hogy népszavazás döntsön a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitva tartásáról, minden eszközzel felhívjuk a figyelmet, hogy milyen károkat okoz a Fidesz-Kdnp eme döntése.

Így azt gondoljuk, a miskolci turizmus is megszenvedi ezt az átgondolatlan, megalapozatlan intézkedést.

Ezért önálló képviselői indítványt nyújtunk be Miskolc megyei jogú város Közgyűlése  elé, azt javasolva, kiemelt figyelemmel kövesse a kereskedelmi egységek vasárnapi zárva tartásának Miskolc és környékére gyakorolt hatásait, valamint a hivatalon belül hozzon létre egy munkacsoportot, amely javaslatokat dolgoz ki Miskolc megyei jogú város Közgyűlése számára a probléma komplex kezelésére.  

Azaz, folyamatosan monitorozza, „Okoz-e károkat Miskolcnak a boltok vasárnapi bezárása?”, akár a turizmus, akár a helyben működő kereskedelmi egységek bevételei csökkenése révén, akár munkahelyek megszűnése által.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek