2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
OVERTURE – 200 éve európai. „Új nyitány”

OVERTURE – 200 éve európai. „Új nyitány”

OVERTURE – 200 éve európai. „Új nyitány”A Pannon Filharmonikusok 200 éves fennállásának jubileumi ünnepségsorozata

Nagyszabású jubileumi ünnepségsorozatra készül a Pannon Filharmonikusok, Pécs ismert szimfonikus zenekara 2010. január 2-től 2011. december 9-ig. Az 1811-ben alapított együttes 200 éves jubileumi ünnepségsorozata 100 héten át tart, az újévi koncerten kezdődik, és az alapító hangverseny 200. születésnapján ér véget. Az ünnep címe Overture, azaz „nyitány”: az operairodalomból ismert műfaj megelőlegezi az operában előforduló témákat, ugyanakkor önállóan is egész kompozíció.

A Pannon Filharmonikusok jogelődjét 1811-ben alapította a Pécsi Püspökség, az alapító Johann Georg Lickl bécsi, sikeres zeneszerző, Joseph Haydn tanítványa volt. Az alapító hangverseny 1811. december 9-én hangzott el a Pécsi Bazilikában, elmondható, hogy a pécsi együttes Magyarország legnagyobb múlttal rendelkező szimfonikus zenekara.

Az elkövetkezendő két évben nagyszabású jubileumi ünnepségsorozatra készül a Pannon Filharmonikusok. A 2010. január 2-tól 2011. december 9-ig, 100 héten át tartó eseménysorozat a zenekar múltját felidéző, jelenét bemutató és jövőjét megmutató programok összességéből áll. A múltat idéző programok feldolgozzák az alapító Lickl György életművét, a szerző Die Haushaltung nach der Mode című operájának ősbemutatójára is sor kerül. Lickl legnevesebb kortársaként Beethoven összes szimfóniája elhangzik a két év alatt, és az elmúlt 200 évben élt pécsi muzsikusok életéről szóló kiállítás nyílik a hangversenyteremben.

A múltat és jelent összekötő Házszentelési ceremónia és a Mester és tanítványai koncert szimbolikusan vezeti át a közönséget és a zenekart múltból a jövőbe. Az Alexandra Könyvkiadó az ünnepségsorozat zárásaként a pécsi szimfonikus muzsikálás 200 éves történetét feldolgozó fényképes albumot jelentet meg.

A jelent a zenekar nagyzenekari hangversenyei adják. A két év során több mint 30 nagyzenekari, ún. „bérletes” előadást hallhat a közönség, amelyeken a zenekartól megszokott színvonalú műsorokat kortárs zeneszerzők művei egészítik ki, és az együttes megemlékezik a szintén 200 éves évfordulók kapcsán Liszt Ferenc és Erkel Ferenc munkásságáról is. Folytatódik a Világsztárok Pécsett sorozat a Pécs2010 EKF program keretében, találkozhatunk többek között Maxim Vengerovval, Patricia Kopatschinskaja-val, Fazil Say és Várjon Dénes zongoraművésszel.

A jubileumi ünnepségsorozat körülbelül felénél megnyíló hangversenyterem alkalmas lesz olyan művészeti műhelymunkák, alkotások és előadások létrehozására, amelyek túlmutatnak egy „jó akusztikájú hangversenyterem” infrastruktúráján. A Pannon Filharmonikusok mint rezidens zenekar a terem „alkotó ház”-ként való szakmai működtetését célozza meg. Ennek megvalósulásához hoz létre Staggione Opera produkciókat, alapítja a KlasszJazz Kreatív Műhely projektet és a Classarts.hu fesztivált.

A terem közösségszervező térként alkalmas lesz arra, hogy egyrészt a művészeti alkotás, művészeti találkozások, másrészt közösségi események színtere legyen. A zenekar ezért egy a XIX. század hangulatát idéző exkluzív bált alapít, folytatja az újévi díszhangversenyek rendezését, kiemelt projekteket valósít meg a júniusi zene ünnepén, az októberi Zene Világnapján, ünnepi hangversenyeket ad halottak napján, a karácsonyi és a húsvéti ünnepkörben. Új jeles napi eseményként megalapítja a Valentin napi koncertet, mely méltó és ízléses alkalmat ad az egyik legfontosabb emberi érzelem köszöntésére.

A zenekar tagjaival és művészekkel való közönségtalálkozók helyszíneként új lehetőségek nyílnak, például beszélgetés, „Kávészünet” Peskó Zoltánnal, vagy találkozók rendezése a civil kezdeményezésre létrejövő Pannon Zenebaráti Körrel. Az együttes feldolgozta és kijelölte Pécs Zenei témasétányát, amelynek különböző pontjain kamarakoncertek lesznek: „megcsendül” a témasétány.

A hangversenyterem a zenéhez közel hozza a régió gyerekeit, fiataljait és családjait is. Új programsorozatként formabontó ifjúsági sorozat indul octOPUS néven az iskolásoknak, Music by… címmel filmzenéken alapuló audiovizuális sorozat a fiataloknak, FüleMüle digitális pályázat, és a terem alakjára utalva a Csigaház program a kisgyermekes családoknak kínál szórakozási-tanulási lehetőséget. A Csigaház illusztrátora a méltán híres, egykor Pécsett tanult gyermekrajz illusztrátor Faltisz Alexandra. Természetesen a Segítség, komolyzene! sorozat is folytatódik.

A felépülő hangversenyterem megnyitójára a Pannon Filharmonikusok nem csupán a szívét, hanem önmagát is díszbe öltözteti. A terem megnyitójára a zenekar új fellépő ruháját Zoób Katti tervezi, aki a Magyar Kultúra követeként Pécs városának és a pécsi zenekarnak követe is egyben a nagyvilágban. A nemzetközi rangú iparművész a nagy sikert aratott Zsolnay ékszereiből kiindulva a Pannon Filharmonikusok EOZIN elnevezésű, az eozin gyönyörű színvilágát idéző anyagok felhasználásával készülő ruhakollekcióját tervezi meg. Az új kollekció bemutatója a hangversenyterem nyitóhangversenye, melyre 2010. őszén kerül sor. Zoób Katti és a Pannon Filharmonikusok partneri együttműködésben, Zoób Katti támogatásával valósítja meg a ruhakollekció tervezését kölcsönösen tisztelve egymásban a művészetek és a kultúra odaadó szolgálatát.

A Vylyan pincészet a jubileum tiszteletére 200 üveg, Villányi Overture vörösbort palackoz, a Goldatti ékszerüzlet Hangjegy ékszer kollekciót tervezett, amelynek megvásárlója az együttes támogatójává válik.

A Pécs2010 EKF program nagyköveteként az együttes a következő hónapokban fellép az EKF nyitórendezvényein, Essenben, Salzburgban, a két év folyamán számos alkalommal Horvátországban, és tavasszal folytatódik budapesti bérletsorozata a Művészetek Palotájában.

2010-ben a Zene Világnapján az együttes megalapítja a Pannon Filharmonikusok Örökös Tagság címet, melyre a közönség javaslatait is várja.

A jubileumi ünnepségsorozat keretében januárban megújul az együttes honlapja. A jubileumi ünnepségsorozat nyitásaként a zenekar törzsközönsége és támogatói, partnerei egy exkluzív mappát kapnak ajándékba, egyedi programfüzet jelenik meg, és háromhavonta koncertajánló szórólapon tájékoztatja a közönséget a konkrét részletekről.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…