2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: Nem tudja Balog Zoltán, hogy mit csinál a kormánya?

A Demokratikus Koalíció  meglepetéssel tapasztalta, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter mára a Gyurcsány kormány oktatáspolitikájának támogatója lett, legalább is szavakban. A miniszer mai nyilatkozata szerint meg kell erősíteni az általános iskolák alapképességeket kialakító szerepét, iskolabuszokkal kell megfelelő színvonalú intézményekbe szállítani az aprófalvakban élő gyerekeket, és vissza kell szorítani a szegregációt. Ezek kivétel nélkül olyan elképzelések, amelyeket a 2010 előtti oktatási kormányzat szorgalmazott.

Sajnos az Orbán kormány valósága sokkal csúfabb ennél. A Fidesz kormány megszüntette az iskolabuszokra vonatkozó kormányzati programokat, és felszámolta az alapképességek megerősítését szolgáló kompetenciaalapú pedagógiai fejlesztéseket. Elit egyházi oktatási rendszer kiépítését támogatja a kiváltságos kevesek számára, miközben Európában példátlan módon éppen most nyitott a szegregációt lehetővé tevő jogi kiskaput.

A jelenlegi oktatáspolitika arra ítéli a diákokat, hogy korszerűtlen iskolákban központilag kiosztott tananyagokat biflázzanak. Így a vidéki, a szegény gyerekeknek esélye sincs arra, hogy kitörjenek.

Balog Zoltán maga is tudja, hogy mennyire szégyenletes és pusztító ez a politika, és éppen az ellenkezőjét mondja, annak, amit csinálnak. A megoldás egyszerű: tűnjön el az egész kormányával együtt, hogy végre elkezdődhessen a magyar oktatás újjáépítése.

Niedermüller Péter
a DK alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek