2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Egy izgalmas trilógia méltó befejezése

A fiatal felnőtteknek szóló regényeiről híres Simone Elkeles Láncreakció című könyve a Tökéletes kémia című trilógia várva-várt befejező kötete.

A többszörös díjnyertes Elkeles, regényeivel szerepelt már mind a New York Times, mind az USA Today bestseller listáján, és pozitív példája annak, hogy olyanból is válhat kiváló író, aki sosem tanulja az írást, sőt még irodalomból sincsenek jó jegyei. Bandaháború, szerelem, nehézségek, s mindez szórakoztató stílusban, sokszor humorral fűszerezve. A Láncreakcióban folytatódik a Fuentes testvérek története, a fókuszt azonban a szerző, a legfiatalabb testvérre, Luisra helyezi ezúttal, akinek élete mellett a Nikkivel bimbózó párkapcsolatába is betekintést nyer az olvasó.

A Láncreakció rendkívül ütős befejezése a sorozatnak, Elkeles szerethető, érdekes és részletesen megalkotott karaktereket vonultat fel, bár a mellékszereplők kis hangsúlyt kapnak. Nikki élettörténete nagy szerepet kap, és a sok háttérinformáció segít megérteni a lány jellemét és viselkedését. Luis és Nikki két nagyon különböző személyiség, eltérő családi háttérrel és származással, útjaik mégis találkoznak. Elkeles észrevétlenül szeretteti meg Nikki karakterét az olvasókkal, aki tehetős származása ellenére is a földön jár, mi több az olvasók eljutnak a lány kedvelésétől a megértéséig, az őt ért nehézségek ismeretében.

Néhány háttértörténet részletesebb kidolgozást kívánt volna meg a szerző részéről, ám ez nem csökkenti a könyv szórakoztatóértékét. Elkeles szereplői számtalanszor küzdenek meg mindennapi problémákkal, így az olvasók sokszor azt érezhetik, hogy némelyikük akár közülük is kikerülhetett volna. A szerző így nem csupán közelebb hozza egymáshoz a befogadókat és szereplőket, hanem mivel a szereplők több valós nehézséggel is megküzdenek, Elkeles kiemeli regényét a középszerű limonádék sorából, egyúttal úgy ad egy bizonyos mélységet írásának, hogy könyve semmit nem veszít a már megszokott könnyedségéből.

Az, hogy a szereplők sokszor nem azt teszik, amit az olvasók elvárnának tőlük, vagy ami ésszerű lenne, csökkenti a regény kiszámíthatóságát, és ellensúlyozza a klisé-szerű alaptörténetet, és a gazdag lány – szegény fiú motívumot. A számos felejthető YA könyvek közül e sorozat kötetei méltán kiemelkednek, ami köszönheti a szerző fantáziájának és írótehetségének is, s így Elkeles könyvei kötelezővé válnak a műfaj kedvelői számára.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek