2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Két sprint között egy könyv

A prominens személyiségek élete mindig számottevő érdeklődésre tartottak számot – nem hiába kelnek el nagy példányszámban a különféle pletykalapok. A celebek is sorra adják ki könyveiket; gyakorlatilag nem telik el év legalább egy ilyen önéletrajzi írás nélkül. Ezúttal nem a bulvár valamelyik szereplőjéről van szó, hanem olyasvalakiről, aki méltán híres, megdolgozott sikereiért, s ezért van is mit tőle tanulni. Ő Usain Bolt, akinél jelenleg a nincsen gyorsabb ember a Földön.

Hogy milyen jogon vívta ki e címet? Összesen nyolcszor állt a világbajnoki dobogó legfelső fokán, továbbá hatszor nyert háromféle olimpiai sprintszámban, amelyekben egyben egyelőre rekorder is. Szerte a világon több millióan ismerik, s hatalmas rajongótáborral büszkélkedhet. Önéletrajzából kiderül, hogyan jutott el idáig – az út nem volt egyenes, illetve sima, viszont annál egyértelműbb. 1986-ban egy kis faluban született Jamaicában; odaadó anya és szigorú apa nevelte. Már a kezdetekben feltűnt tanárinak kiemelkedő gyorsasága az iskolában. Mindössze 15 éves volt, mikor a junior világbajnokságon indult 2002-ben, ahol beírta magát a történelembe a legfiatalabb aranyérmesként 200 méteren.

Olimpiára 2004-ben jutott ki, de a térdére kiható gerincproblémája miatt kizárták. Bolt azonban feladás helyett tovább küzdött keményen: bár a teljes professzionális szezonban nem tudott részt venni az elkövetkező években, 2007-ben mégis eljött az áttörés, mikor az osakai világbajnokságon megdöntötte a nemzeti rekordot, valamint két ezüsttel gazdagodott. Ez lendületet adott Boltnak.

Bolt a 2008-as pekingi olimpián világszámot produkált: három aranyat vitt haza, egyszerre nyerte meg a 100 és a 200 méteres futást, ráadásul a történelemben elsőként mindkettőt rekordidő alatt. A következő alkalommal megint ő volt az első helyen a befutó, s ezzel a legelső versenyzővé vált, aki egymást követően nyert e két versenyszámban, és aki három világrekordot állított fel egyetlen olimpia keretén belül.

A sportolói oldala, illetve mivolta, amely többek között kitartást, fegyelmet, szorgalmat kíván, csupán Bolt énjének egyik színe. Mert karrierjén innen és túl, a könyvlapokon egy alapvetően nyitott, barátságos rajzolódik ki, akinek érdeklődési köre széles. Rendkívül karizmatikus, kacérkodik a kamerával (tipikus győzelmi póza már szinte védjegyévé vált), kacsingat a színészet és a dj-zés felé is.

A szélnél is sebesebben egy többsíkú utazásra invitál: nemcsak egy érdekes, színes egyéniséget ismerhetünk meg, hanem a világ másik féltekén, a miénktől eltérő országot, kultúrát, valamint a futást mint versenysportot is. Könnyedén olvasható, hangneme mindenkinek szól, legyen az olvasó bármilyen korú, s bármennyire járatos a sport világában. De a mi mindezeknél fontosabb: tanulhatunk mi is elkötelezettségéből, kitartásából, céltudatosságából, áldozathozatalaiból és lemondásaiból; tele van Bolt élettől kapott leckéivel. Inspiráló könyv A szélnél is sebesebben – ott a helye a könyvespolcon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek