2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • 80-90 ezer forintból bárki megtanulhat síelni

80-90 ezer forintból bárki megtanulhat síelni

Pár nap alatt elsajátítható a sport
Egy jó oktatóval 2-3 nap alatt eljuthat valaki arra a szintre, hogy élvezze a síelést. Mivel itthon hektikus az időjárás, ha biztosra akarunk menni, a szomszédos országokban érdemes próbálkozni. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője annak járt utána, mekkora összegből lehet teljesen kezdőből megtanulni síelni, és mikre van szükség ehhez.

A síelés az egyik legnépszerűbb téli sport. Hazánkban ugyanakkor elég hektikus az időjárás, legtöbbször csak pár napig van megfelelő hómennyiség, és a gyakori, nagyobb hőingás miatt a hóágyúzott pályák sem mindig jó minőségűek. Akik kisgyerekkel először próbálnák ki a síelést, első alkalommal érdemes az egyik hazai, hóágyúzott pályát kipróbálni, ha erre nem alkalmas az időjárás, akkor a műanyag pályát, hogy lássuk, kedvet kapnak-e a sporthoz a családtagok, és csak ezt követően szervezzünk hosszabb utazást.  Mivel a több napos kikapcsolódást érdemes időben megszervezni, aki biztosra akar menni, inkább a környező országokban keres sportolásra alkalmas terepet. Ha időben megtervezzük az utat, egy-két főre 100 ezer forint alatti összegből megoldható egy egyhetes síelés a környéken akkor is, ha még oktatóra is költenünk kell. Nézzük, hogy is jön ki ez az összeg!

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője összegyűjtötte, milyen költségekkel kell számolnia annak, aki teljesen kezdő szintről kipróbálná a síelést. A kezdőknek nem feltétlenül érdemes messzire utazniuk, a szomszédos Ausztriában például 2 fő részére 5 napra a szállás körülbelül 60 ezer forintba kerül, 3 napos all inclusive szállás körülbelül 75 ezer forint ugyanitt, de Olaszországban is találunk 4 főre apartmant 8 napra 97 ezer forintért. Szlovákiában körülbelül 10 ezer forinttól indul egy főre a napi szállásköltség a Tátrában.

Szükség van felszerelésre is, de aki először próbálja ki a síelést, annak érdemes inkább bérelni, mint mindent azonnal megvásárolni. Egy hétre 15 ezer forintért lehet bérelni teljes felszerelést. Külföldön ez valamivel drágább, Szlovákiában például napi 4000 forintra jön ki a bérleti díj.

Ha kezdők vagyunk, oktatót is fizetnünk kell. Van, ahol az oktatás költsége már tartalmazza a felszerelés bérlésének díját is, ennek érdemes utánanézni, mert olcsóbban jöhetünk ki, ha mindent egy helyen megkapunk és nem nekünk kell utánajárni külön-külön. Az interneten például felnőttek részére Ausztriában 5 napos síoktatás felszereléssel együtt 60 ezer forintért már található. Az oktatók szerint akár 2-3 nap tanulás is elég ahhoz, hogy valaki biztonságosan le tudjon siklani egy kezdő pályán. A fórumozók véleménye szerint 5 napos oktatás után akár már piros pályán is épségben lejut az ember és élvezi a síelést.

Ne feledkezzünk meg a síbérletről, napijegyről sem, Ausztriában körülbelül 6000 forintra jön ki egy napijegy, itt is vannak különböző kedvezmények, például gyerekjegy, de van, ahol a szállás árában benne van a síbérlet is. Szlovákiában már napi 4000 forinttól van jegy.

Az étkezés költségeivel is érdemes előre tervezni. A reggelit általában a szállásdíj tartalmazza, az ebédet-vacsorát pedig helyben megrendelhetjük, ennek ára napi 3000 forinttól indul körülbelül.

Az útiköltséget tekintve az összeg attól függ, a buszos utazást vagy az autózást vállalja-e be a ember. Most épp alacsony a benzin ára, tele kocsival megéri utazni, de még baráti társaságok is jól kijöhetnek egy kisbusz bérlésével. Viszont nem mindenki szeret a hegyekbe saját autóval utazni, illetve aki nem rendelkezik gépkocsival, az is a buszt választja. Oda-vissza minimum 20 ezer forinttal érdemes kalkulálni.

Akár egyedül, a párunkkal vagy a családdal tervezünk egy síutat, érdemes előre tájékozódni, körülnézni az interneten. A jelenlegi akciókat tekintve fejenként körülbelül 80-100 ezer forintot kell rászánni egy útra, egy négytagú családi síelés egy hétre körülbelül 160-200 ezer forintból jön ki a szomszédos országokban.

„Idősebb gyermekeket érdemes bevonni a tervezésbe, bátran bízzuk meg azzal, hogy egy-egy részköltségnek, például a bérleti díjaknak vagy a síbérletek árának nézzen utána az interneten. Ha bevonjuk őket, nemcsak együtt alakíthatunk ki egy mindenki számára megfelelő programot, de észrevétlenül is megtanítjuk a gyerekeket a pénzügyi tervezés alapjaira” – tanácsolta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek