2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Romlott a levegő minősége az utóbbi napokban Miskolcon

Szmogriadó elrendelésére ugyan még nincs szükség, ám a levegő szennyezettsége az esti és a hajnali órákban többszörösen meghaladhatja az egészségügyi határértéket. Ebben az időszakban a gyerekek, légzőszervi betegségben szenvedők, idősek lehetőleg kevesebbet tartózkodjanak a szabadban.

A délelőtti és a kora délutáni órákban a levegő szennyezettsége alacsonyabb, ekkor érdemes szellőztetni, sétálni, a szabadban tartózkodni. A levegő minősége, az előrejelzések szerint, várhatóan vasárnaptól javul majd.
A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.
A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a határértéket meghaladó szálló por veszélyt jelent a lakosság egy részére, így a gyermekekre, időskorúakra, krónikus betegekre.
A riasztási fokozatot akkor kell elrendelni, ha két városi mérőállomáson egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható javulás.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek