2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: Ötödik éve zabálja fel Magyarország jövőjét a Fidesz költségvetése

A sajtóban megjelent adatok és elemzések szerint az elmúlt öt évben drámai módon átalakult a magyar költségvetés szerkezete, mely kristálytiszta kórképet ad a Fidesz-kormány politikájáról. Ahogy Orbán Viktor is vallja: nem azt kell nézni, amit mondanak, hanem azt, amit csinálnak. A mély gazdasági és szociális válság ellenére az állam jóléti kiadásai lényegében évek óta befagytak: 2010-hez képest idén reálértéken jóval kevesebbet költünk szociális kiadásokra, a családi pótlék összege hosszú évek óta változatlan. A kormány ráadásul a szociális ellátási feladatok egy részét épp most dobja le magáról és „Oldják meg!” felkiáltással átpasszolja azt az önkormányzatoknak.

Eközben a folyamatosan romló népegészségügyi statisztikák ellenére a házi és gyermekorvosi ellátás, a szakorvosi, fogászati kiadások és a közegészségügyi kiadások 2010 óta csökkentek. Az ország hosszú távú jövőjét és versenyképességét alapvetően meghatározó oktatást pedig évek óta forráskivonással sújtja a kormány.

A Demokratikus Koalíció beszédes értékmérőnek tartja, hogy a kormánypropaganda szerint “jobban teljesítő” Magyarország GDP értéke még mindig nem érte el a 2008-as válság előtti szintet (!) sem. A DK szerint – ha nem történik teljes gazdaságpolitikai fordulat – folytatódik a leszakadás az uniós és a visegrádi országoktól.

Borka-Szász Tamás
Elnökségi tag
Demokratikus Koalíció

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek