2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A hercegnők krémje

Linda Rodriguez McRobbie megmutatja, hogy egy hercegnő nemcsak neveletlen, hanem botrányos is lehet. Az előfeltételezésekkel ellentétben azonban most nem cukormázas, csöpögős tiniregényről van szó, hanem valósabb tényekről. A Botrányos hercegnőkben ugyanis igazi történelmi személyiségek életébe nyerhetünk bepillantást. Na de mielőtt az olvasó ezzel le is írná a művet, most leszögezzük, hogy a téma egészen más megközelítésből tárul fel.

Mert a könyv nem száraz ismereteket közöl unalmas formában, hanem a szaftos, pikán szenzációs részleteket villantja fel, amelyek a hagyományos, lexikális történelemkönyvekben nem feltétlen biztos, hogy szembe jönnek az olvasóval. Továbbá, a nők többnyire mellőzöttek a szakkönyvekben, úgymond kisebbségben vannak, viszont ezúttal övék a főszerep. De még milyen „alakításokat” is nyújtanak!

A lapokon nem kevés hercegnő valamilyen szempontból érdekes históriája bontakozik ki: szám szerint kerek harmincan mutatkoznak be a világ minden tájéról, McRobbie jóvoltából. Aki a hercegnőgarmadát szerencsére nem egy nagy rendezetlen halmazban borítja az olvasóra, hogy aztán az összevisszaságból mazsolázzon kedvére. Hanem a szerző a könyv szerkezetébe belevitt egy kis csavart, ami igazán színessé is teszi: tulajdonságok szerint kategorizálta a hölgyeket, mégpedig összesen hétbe. Ezáltal úgy ismerhetjük meg őket, mint: harcosok, trónbitorlók, cselszövők, túlélők, „partizók”, cafkák és őrültek. Végigtekintve ezen a kategórialistán, elég színes a társaság, így biztos lehet benne az olvasó, hogy sok-sok érdekes információt tudhat meg a történelmi alakokról.

De kik is kaptak helyet e könyvben? A legelső tipp minden bizonnyal az, hogy (a történelemtanulmányokból) ismertebb alakok, azonban ki kell, hogy ábrándítsuk az olvasót, mert végigszaladva a névsoron, a mi Erzsébet királynénkon (Sisin) kívül nem igazán cseng ismerősen egy név sem. Ki hallott például Lucreziáról, a reneszánsz maffiahercegnőről,
Stephanie von Hohenlohéról, a náci-hitleri kémről, vagy Wu Zetianról, Kína császárnőjéről?  
Ez pedig nemhogy hátrány, hanem előny, mert ezeknek köszönhetően olvasás közben bővülnek, gazdagodnak a történelemismeretek. Mindemellett pedig el lehet merülni a különféle és sokszínű karakterekben, s tanulmányozni a személyiségjegyeket.

A Botrányos hercegnők tehát egyedi mű abban a tekintetben, hogy antihercegnőket vonultat fel, hisz lerombolja a hercegnőkről alkotott gyermekkorban alkotott mesebeli képet, sztereotípiát. Történelemrajongóknak ínyencség McRobbie regénye, továbbá a pszichológia iránt érdeklődőknek pedig rengeteg izgalmat rejtenek a felvonultatott jellemkavalkád. Aki pedig szereti a bulvárt, annak is ajánlott, mert nem kevésbé izgalmas a pletykalapoknál, viszont azoknál értékesebb.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek