2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Egy könyv könyvmolyokról könyvmolyoknak

Az egy könyvmoly regényes élete a New York-i író és forgatókönyvíró Gabrielle Zevin felnőtteknek szóló felüdítő olvasmánya, mely hamar a New York Times bestsellerévé vált. A szerző könyve elsősorban az irodalomrajongókat fogja megérinteni könyvszerető emberekről szóló megható történetével, csakúgy, mint a kedvenc novellákról szóló bejegyzésével. Ez egy megkapó, szeretetre (és figyelemre) méltó regény a hétköznapi küzdelmekről, valamint az olvasás szeretetéről.

A regény története elég egyszerű, és terjedelme sem túl jelentős, ezért akár egy könnyed olvasmányt is jelenthet egy nehéz nap befejezéseként. Habár számos irodalmi klisé fordul elő a történetben, talán ez megbocsájtható, hiszen olvasói a közhelyek ellenére is sokszor viccesnek vagy éppen szívmelengetőnek fogják találni a könyvet. A regény kétségtelenül elnyeri az irodalomrajongók tetszését, hiszen minden szereplőnek köze van az irodalomhoz, és a regényben számos irodalmi utalás található.

A regény főhősére, Fikryre, rájár a rúd mostanában; nem elég, hogy tragikusan elhunyt a felesége, üzleti nehézségek is gyötrik, hiszen ráhárul a feleségével egykor közös könyvesboltjuk vezetése. S ha mindez nem lenne elég, ellopják egy kincsként őrzött Poe könyvének ritka első kiadását, mely értéke folytán lehetőséget jelentett volna, hogy kiszakítsa Fikryt a boldogtalan hétköznapjaiból. Ezek után a megkeseredett Fikry depressziós lesz, kerülni kezdi az embereket, és ivásba fojtja bánatát. Boltjában egy kétéves kislány megjelenése rázza fel bánatából, akit gyorsan a szívébe zár. Az iránta érzett felelősségtudat folytán elhatározza, hogy felneveli a gyermeket, és élete váratlan fordulatot vesz. A kis Maya igazi könyvmollyá cseperedik, és Fikryre rátalál a szerelem…

Gabrielle Zevin a Harvadon szerezte diplomáját, angol és amerikai irodalom szakon. Írói karrierje tinédzserkorában kezdődött, meglepő módon zenekritikusként. A 2000-res években lett aktív íróként, és már első regénye díjnyertes lett. Írói és alkotói sokszínűségét bizonyítja, hogy könyvei sikere mellet egy forgatókönyvét is díjra jelölték. Zevin nevét érdemes lesz megjegyezni, hiszen az író minden bizonnyal az irodalmi élet visszatérő alakja lesz – mi legalábbis az Egy könyvmoly regényes élete alapján ennek szurkolunk, hisz ilyen jellegű regényekre kétségtelenül szükség van manapság is.

Az Egy könyvmoly regényes élete nem csupán egy felpezsdítő kikapcsolódást ígérő könyv, hanem egy olyan regény, mely nem mentes aktualitásoktól sem; releváns egy olyan világban, ahol fokozatosan rendül meg a könyvesboltok helyzete az olvasási szokások megváltozása miatt, és ahol örök kérdés az olvasás az ifjúsággal való megszerettetése. Ez a könyv nem csodákról és űrutazásról szól, hanem azokról a hétköznapi helyzetekről, amelyekhez hasonlóakba bármelyikünk könnyedén sodródhat.  

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek