2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Szomorú számok….azonnali gazdaságpolitikai fordulatra van szükség!

Év vége van, az összegzések ideje. Országosan és helyben is. Legfrissebbek a TÁRKI tanulmánykötete és a megyei munkaügyi, adóhatósági és népegészségügyi szervek tájékoztatói a közgyűlésnek. Nem koncepciók, hanem adatok, adatok.
Magyarország leszakadása Európától és közép-európai sorstársaitól folytatódik. Az országban gyorsul az átrendeződés: az emberek elvándorlása a hátrányos térségekből, a befektetések sűrűsödése a fejlett térségekben. A KSH „Fókuszban a megyék” kiadványa lehangoló számunkra, mert a pozitív irányú változások is „szerényebbek”, mint országosan, azaz a hátrány nő.
A megyei munkaügyi helyzet lényege, hogy a versenyszférában csökkent a munkahelyek száma, a  foglalkoztatottak létszáma  nem éri el a 2007-es szintet, pedig akkor még nem volt közfoglalkoztatás, ami most- legalábbis statisztikai szinten!- megmenti a megyei foglalkoztatási képet. A NAV jelenti, nem mi, hogy 2013-ban még nem sikerült elérni a 2007-es reálbér szintet, hogy cégeink üzleti eredménye még mindig 20%-al alacsonyabb mint akkor, és a kisvállalkozások gazdasági teljesítménye is elmarad a 6 évvel ezelőttitől. A lakosság egészségi állapotának elindult javulása szinte minden fontos betegségcsoportban rosszabbodásba fordult az elmúlt 2-3 évben.

Az összkép cselekvést követel! Országosan egy jogbiztonságot garantáló, befektetőbarát, kiegyenlítő gazdaságpolitikát. De mi már látjuk, hogy az adókedvezmény, a támogatás nem mindenható. Ami a mi megyénkből egyre jobban hiányzik, az a tanult, kreatív, cselekvő ember, az ebben elszenvedett veszteségek pótlása nélkül nincs esély a változásra. Azoknak az embereknek a megbecsülésére van szükség, akik tanítóként, szociális vagy egészségügyi dolgozóként, polgármesterként, vállalkozóként a legnehezebb helyzetben lévő településeken, járásokban végzik a munkájukat és képesek új kezdeményezésekkel változásokat elindítani adni leszakadó és gyengülő megyénknek. Olyan gazdaságpolitikára, mely nem tekinti mindenhatónak a pénzt, az adókedvezményt, és nem csökkenti mechanikus mutatók alapján az önkormányzati támogatást, no pláne a személyes fizetést. A változás záloga az ember, ezért követel a DK más oktatási rendszert, és más, a kezdeményezőket jutalmazó javadalmazási rendszert, dolgozzanak ők az élet bármely területén.

Karácsonyhoz közeledve, boldog, békést karácsonyt kívánva jelezzük, küzdeni fogunk azért, hogy így legyen!

Szűcs Erika                                        Tompa Sándor
a DK megyei képviselője                a DK miskolci képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek