2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Több mint egy háborús love-story

Mary Nichols Menekülés a holdfénynél című regénye több egy egyszerű háborús történetnél; egy Franciaországban élő angol származású család életének néhány évét foglalja össze a második világháború idején, s mindezt szerelemmel, szenvedéssel, küzdelemmel, árulással és nem várt fordulatokkal fűszerezi. Mary Nichols oly tökéletesen megtalálta az egyensúlyt könyve témáját és tartalmát illetően, hogy sem a háborús, sem a szerelmi szál nem uralja túlságosan a könyv cselekményét, így válik regénye egy lebilincselő történelmi témájú olvasmánnyá a hétköznapi emberek sorsáról.

A regény cselekménye a második világháború kitörése idejében kezdődik, amikor főhősünk, Elizabeth és nagynénje, Justine, katonákat szöktetnek az ellenállás jegyében, ám Justine német fogságba kerül, s mialatt egyre csökken az esélyük a német túlerővel szemben, Elizabeth szerelmes lesz. Hiába a háború, a vérontás, a veszély, az emberek ugyanúgy szerelembe esnek, küzdenek, gyermeket szülnek és a boldogságot keresik, mint bárki más, akár a független Svájcban vagy a világ bármely részén. Mary Nichols mesteri írása egy reális képet ad olvasóinak a második világháborús időszakról, a különböző szereplők sorsának és történetének részletes bemutatásával.

A Menekülés holdfénynél kiváló olvasmány azok számára, akik kíváncsiak a háború lélektani- és jellemformáló hatásaira, valamint a második világháború idején változni kezdő társadalmi osztálykülönbségekre. Mary Nichols szerethető, és hétköznapi karakterei, regényének izgalmas cselekménye és a mindenki által megfogható univerzális témája az, amiért az olvasók garantáltan szomorúak lesznek majd, amikor elérik a könyv utolsó oldalát, és nagy valószínűséggel egy újabb Nichols könyv után nyúlnak…

Az írónő könyvének hitelességét növeli, hogy az ő maga is élt a második világháború idején, és nem csak szakirodalomból értesült az akkor történtekről. Már fiatalon érdekelte az írás, és tizenöt évesen megírta első regényét, habár ez még nem került kiadásra. Házassága alatt kezdett el jobban fokuszálni az írásra, gyermekei iskolában töltött ideje alatt. Végül 1981-ben került első regénye kiadásra, és írói pályafutása azóta is töretlen.

Mary Nichols összességében azért érzésünk szerint elsősorban a romantikus vonal kedvelőit célozza meg műveivel, ám ahogy végignézünk az írónő munkásságán, láthatjuk, hogy rengeteg regényét helyezte történelmi kontextusba, így kijelenthető: ilyen téren is nagy tapasztalatot szerzett. Ez a Menekülés holdfénynél stílusán és cselekményvezetésén is látszik, így azok, akik olvasták a szerző korábban kiadott műveit, nem fognak benne csalódni. Főleg nem tél idején, egy hűvösebb este alatt, amikorra az ilyen történetek kétségtelenül a legideálisabbak (legalábbis a horrort nem kedvelők esetében).

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek