2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Tinikalandok magyar köntösben

Az Időfutár 2, A királynő palástja, és az Időfutár 3, a Próbák palotája, a nagy sikert aratott első rész, A körző titkának a folytatása. A könyv sikerszerzői változatlanok; továbbra is az első könyvet olvasók számára már jól ismert Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István trió írta a történeteket, ezúttal Vészits Andreával kiegészülve.

E négy író fantáziájának keveredése eredményezi a változatos fordulatokat, és a szerzők gondoskodnak a szereplők fokozatos jellemfejlődéséről is. Az olvasók végigkísérhetik kedvenc karaktereiket a felnőtté válás rögös útján, mely közben sokan közülük magukra fognak ismerni, mivel a regények elképesztő hitelességgel foglalkoznak a huszonegyedik századi kamaszok problémáival, és a felnőtté válás nehézségeivel.

Az első részben az olvasók megismerhették a frissen Pestre költözött Hannát, aki egy körzőt talál az utcán, melyre elég sokan fenik a fogukat. Ennek a körzőnek a rejtélyét próbálja megfejteni változatos kalandok során újdonsült barátaival, Tibivel és Zsófival. Az izgalmas ifjúsági regény változatos és több generáción átívelő karakterei segítségével mutatja be a kíváncsi ifjúság találékonyságát, és hétköznapi küzdelmeit, melyeket sokszor nem mindennapi történések gyarapítanak, melyek folytán Hanna visszarepül a múltba egy időgép segítségével.

A második kötetben Hanna baráti köre tovább bővül néhány, jellegzetes karakterjegyet magán viselő személlyel, és mindenki az eltűnt Hanna kétségbeesett keresésére indul, mialatt további váratlan bonyodalmakkal kénytelenek szembenézni. Míg Hanna bajtársai üldözőiktől próbálnak megszabadulni, Hanna a Mozart-korabeli Ausztriában igyekszik a híres zenész nyomára bukkanni. A regény továbbra is megőrzi humoros hangvételét, és mindemellett megmutatkozik, hogy mennyire kifinomult módon kívánja a regény ifjú olvasóit oktatni a szórakoztatás mellett.

A harmadik kötetben Hanna naplója barátaihoz kerül, ám éppen mielőtt megtudnák társai, hogy merre keressék őt, a napló váratlanul véget ér. Mindeközben különböző megpróbáltatások várnak a regény hőseire, akiknek helyt kell állniuk a mindennapokban. A huszonegyedik században néhányaknak ez egy fizikaverseny és Hanna megtalálása, míg ifjú hősnőnk még mindig a tizennyolcadik században próbál helyt állni, ahol a birodalmi titkosszolgálattal is meggyűlik a baja.

Az előző kettő regényhez képest felelősségteljesebben és érettebben kezdenek el a már jól ismert szereplők viselkedni, mialatt újabb karakterek is megjelennek a cselekmény során. A fiatalok fejlődését jól mutatja, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a szerelmi bonyodalmak, miközben a regény alkalmanként meglehetősen borússá válik. Az olykor komor hangvétel a felnőtté válás metaforája, amikor a derűs és gondatlan gyermekkort elkezdi beárnyalni a gondterheltebb ifjúkor, a felnőtté válás küszöbén. A regény szereplői egyre többet tudnak a világról, több dolgot tapasztalnak, és nem várt dolgokkal szembesülnek, mely alakítja a világnézetüket, és elősegíti jellemfejlődésüket.

A főleg a Próbák palotájában látható felelősségteljesebb gondolkodás ellenére, a már jól ismert szereplők sokszor ugyanolyan esetlenek, és ugyanúgy ügyetlenkednek, mint A körző titkában, ahol bizonyára nem volt nehéz az olvasóknak a szívükbe zárni e csetlő-botló, szórakoztató tinédzsercsapatot. A regények igényes stílusban íródtak, és a dramaturg múlttal rendelkező, és színházi írásban tapasztalt szerzőik érdeme, hogy a regényekben tükröződik tájékozottságuk, és mindezt játékos módon, észrevétlenül adják át olvasóiknak, így regényeik, nem csupán szórakoztatnak, hanem művelnek is.

Tasnádi szerint az Időfutárban egyfajta elégtételt vettek a szerzők a gyermekkori megaláztatásokért és sérelmekért, és ez főként Bujdosóné karakterének születésében játszott szerepet. Emellett elmondása szerint valószerű karakterek megalkotására törekedtek, melyet az olvasók a megjelenő karaktertípusokból is észrevehetnek, hiszen a szereplők között van stréber, balfácán és nyávogós is.

A történet pedig folytatódik tovább – és az Időfutár sorozat most megjelent negyedik része, A káosz temploma is bizonyára elnyeri majd az előző részek lelkes olvasóinak tetszését, ahol a társaság három részre szakad, és Hanna továbbra is Bécsben tengődik, míg a jelenben egyre meglepőbb szerelmi szálak szövődnek, és újabb bonyodalmak várnak a többiekre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek