2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Partnervárosok együttműködésének fejlesztése a történelmi Tokaji Borút mentén

Partnervárosok együttműködésének fejlesztése a történelmi Tokaji Borút mentén

Miskolc MJV Önkormányzata 2011. október 20-án pályázatot adott be a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében a „Partnervárosok együttműködésének fejlesztése a történelmi Tokaji Borút mentén” című projekt megvalósítására.

A nemzetközi projektben vezető partner szlovák oldalon a Kassai Önkormányzat, magyar oldali projektpartner Miskolc Megyei Jogú Város és Abaújszántó Önkormányzata lett.

A 2012. októberében indult projekt átfogó célja a történelmi „Tokaji borút” hagyományainak felújítása, a magyar-szlovák határ két oldalán fellelhető tradicionális borkultúra, a kulturális értékek és a természeti szépségek megismertetése.

Miskolc a napjainkban ismét virágkorát élő bor- és pincekultúrájával kapcsolódott a projekthez – az együttműködés révén pedig az „Európa Kulturális Fővárosa 2013” címet elnyert Kassa rendezvényeihez. A projekt megvalósítása során az avasi pincesoron borünnepélyeket rendeztünk 2013 és 2014 májusában – ezek voltak az Avasi Borangolások.

A nemzetközi projekt megnyitóját 2013 május 10-én Miskolcon tartottuk. Ezen a napon rendeztük meg a „Borkereskedő városok konferenciáját” a Városháza dísztermében. A konferencia fővédnöke Font Sándor, a Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke volt. A konferencia kiemelten az Avasi pincesor múltját, jelenét és jövőjét vizsgálta történeti, bormarketing és idegenforgalmi szempontokból.

A 2014-es programok között a Papszer 2. alatt megnyílt az Avas pincekultúráját bemutató tárlat, amelyet a Herman Ottó Múzeummal és az Avasi Református Egyházközséggel együttműködve valósítottunk meg.

A „Partnervárosok együttműködésének fejlesztése a történelmi Tokaji Borút mentén” című projekt két év alatt összességében 15 millió 700 ezer forint értékű fejlesztést valósított meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek