2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

„Az emberélet útjának felén”…

Sokszor hallottuk: nem minden arany, ami fénylik. Amit látunk, az csak a felszín a külső szemlélő számára, s fogalma sincs, mi állhat a háttérben – s amint kiderül, máris nem tűnik annyira irigylésre méltónak a másik élete, s bőven megelégszünk saját jussunkkal. Paulo Coelho Házasságtörés című könyve kapcsolódik ide: a főhős pontosan ilyen személynek tűnhet a szemünkben – elsőre. Mert igazából a háttérben komolyabb dolgok húzódnak meg, ezért regénye aktuális, kiváltképp napjainkban.

A harmincon túllévő Linda tudja, hogy szerencsés – ennek ellenére minden alkalommal, mikor új nap virrad, úgy érzi, le is zárul. Ugyanis depressziós, s minden egyes nap egyenlő a boldogtalansággal és lelki szenvedéssel számára. Pedig élete rendben van: férjes asszony, többgyerekes édesanya, van pénze, és sikeres a munkájában. Mégsem elégedett, valami mégis hiányzik (viccesen és szarkasztikusan szólva: a jóból is megárt a sok); legszívesebben szabadulna mostani életéből.

Barátai gyógykezelést javasolnak neki, de ő pont hogy többet akar érezni, nem pedig kevesebbet. A „csodapirulát” váratlan formában kínálja fel az élet: egy gyerekkori kapcsolatát melegíti fel, amely mégis elsöprő erejű újdonságként hat rá, s teljesen elvarázsolja. Csakhogy a hirtelen jött boldogságba, szabadságba vegyül némi üröm: választania kell – s mint tudjuk, választani, illetve változtatni olykor nagyon nehéz feladat. A csábítás nagy: az új kapcsolatban felébredni látszik hamvaiból az az oldala, amiről azt hitte, már elveszett. De még Linda sem tudja megjósolni, mi fog történni ezután…

A Házasságtörés központi témája egyrészt a hűtlenség (ez azért a cím alapján nem annyira meglepő), illetve az odavezető okok. Másrészt pedig az önkeresés – gyakorlatilag az egész élet erről szól. Lindának mindene megvan, mégsem elégedett életével. Váltani, változtatni pedig bátorság kell – s mint tudjuk: bátraké a szerencse. Linda karaktere megosztó lehet a történetből kifolyólag: a tipikus jóléti betegségben szenved, amelyet elégedetlenségnek hívnak (de persze azért ne egyszerűsítsük le a helyzetet), így lehet vele szimpatizálni, vagy éppen a falra mászni tőle (de egy biztos: pszichológusoknak igazi csemege a karakter).

A Házasságtörés tehát a boldogságkeresés egyféle olvasata, története, spirituális-ezoterikus színezettel – ahogyan azt az egymondatos bölcs idézetei révén világhírűvé vált Paulo Coelhótól megszokhattuk. Regénye, bár elsőre kétségtelenül közhelyekkel tűzdeltnek tűnhet, mégiscsak érdekes olvasmányt nyújthat, kiváltképp a főszereplőével hasonló problémákkal küszködőknek (márpedig napjainkban ez is egyfajta népbetegség),

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek