2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Küldöttgyűléssel ünnepelt a BOKIK

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) alapításának 20. évfordulója alkalmából pénteken küldöttgyűlést tartott Sajóbábonyban. A rendezvényen A 2014-2020-as megyei fejlesztési program irányai címmel tartott előadást Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

Fotó:Bihall Tamás (balra) és Török Dezső egyeztet

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke köszöntötte a vendégeket, tagokat, majd az ilyenkor szokásos formaságokat követően dr. Dunai Péter az MKIK főtitkára köszöntötte a jubiláló köztestületet. Kiemelte:  az országos kamara legfőbb feladata a koordináció, hogy az önálló területi kamarák egységes hálózatként működjenek. A BOKIK-ot méltatva az ország egyik legjobbjának nevezte a szervezetet. Külön elismerésként szólt Kézműves Kupáról és a hagyományok ápolásáról. Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere köszöntötte az elődszervezetén át 135 éves múltra visszatekintő kamarát. A város és térsége fejlődése szempontjából fontosnak nevezte a köztestülettel való együttműködést.

Kiss László, mint házigazda, a Kiss Csoport vezérigazgatója bemutatta a sajóbábonyi ipartelep történetét, külön kiemelve az elmúlt években végrehajtott megújítást. Az ipari park létrehozását követően új korszak kezdődött. Az itt működő 44 cég 51 milliárd forintos bevétel mellett 1200 főt foglalkoztat. A Kiss Csoport fő profilja az üzemépítés és a veszélyeshulladékok ártalmatlanítása, a helyi szennyvíz kezelése.

Ezt követően Török Dezső tartott prezentációt. Nyitásként emlékeztetett rá, hogy a megyei önkormányzatok feladata az elmúlt években megváltozott, intézményfenntartás helyett a területfejlesztés, a területrendezés koordinálása lett. Ezt követően részletesen ismertette a közgyűlés által szeptemberben elfogadott  2014-2020 közötti időszak megyei fejlesztési programjának készítésének menetét, valamint annak fő irányait. A forrásokról szólva elmondta, hogy Miskolc Megyei Jogú Város számára nevesített kerettel együtt megyénk 110 milliárd forintra számíthat a Terület és Településfejlesztési Operatív Programból, ezen kívül további támogatásokat pályázhatnak az ágazati operatív programokból. Felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzatok esetében a településfejlesztési tervek fognak versenyezni. A jelenlegi számítások szerint a pályázók 2015 végére eljuthatnak a szerződéskötésig. Magyarország célja, hogy a források 60 százalékát a gazdaságfejlesztésre, foglalkoztatás bővítésére fordítsák.

A BOKIK történetét bemutató film vetítését követően Bihall Tamás tartott előadást a kamara előtt álló feladatokról. Kitért a szakképzés átszervezésének a fontosságára, a piaci igényekhez igazításáról, valamint a duális képzés erősítésére. Zárásként bemutatta a kamara szervezetét, felépítését, amely lényege, hogy vidéken is elérhetőek a szolgáltatásaik.


Dr. Torma András,
a Miskolci Egyetem rektora tartott előadást Az egyetem és a gazdaság együttműködése címmel. Mint az első jogász rektor nincs személyes kapcsolata az iparhoz, viszont mint fogyasztó minden nap találkozik termékeikkel, szolgáltatásaikkal. Elmondta, hogy az intézmény regionális képzőhelyként határozta meg saját jövőképét, majd szólt az egyetem fő profiljáról, a tudásközpont szerepről és a duális képzéssel kapcsolatos elképzeléseikről.

A küldöttgyűlés zárásaként díjakat, elismeréseket adtak át.


Szentpáli díjas fiatalok

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek