2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Kétséges emlékek nyomában

Bizonyára mindannyiunkkal előfordult már, hogy a reggeli ébredésnél elbizonytalanodtunk, hogy hol is vagyunk, és ez pár másodperc leforgása alatt tisztázódott is a fejünkben.

Vajon elgondolkozott-e bármelyikünk azon, hogy mi történne, ha hosszú percek után se tudnánk, hogy merre vagyunk, sőt, azt se, hogy kik is vagyunk valójában? Az Amnézia főhősnője, Christine, egy baleset következtében minden reggel emlékek nélkül ébred, és próbálja összerakni múltját az általa vezetett napló töredékeiből, nem tudva, hogy kiben bízhat, és ki a rosszakarója.

S J Watson első regénye, a 2001-ben megjelent thriller, az Amnézia, hamar a Sunday Times és New York Times bestsellerré vált, és több mint negyven nyelvre került lefordításra. A könyv sikerét követően idén – a kritikusokat megosztó, de a közönség által pozitívan fogadott – film is készült belőle Nicole Kidman főszereplésével, mely nemrég érkezett meg a magyar mozikba.

Watson gondoskodik arról, hogy olvasói izgatottan várják a regény cselekményének alakulását, késleltetve a jelentős eseményeket, egyúttal nehezen letehetővé téve regényét. Az olvasók garantáltan a végsőkig fognak találgatni a történet végkimenetelét illetően – mi pedig szokás szerint igyekszünk minél kevesebbet elárulni magáról a cselekményről. De lássuk, miről is van alapvetően szó.

A tehát emlékek nélkül ébredő Christine azt a tanácsot kapja orvosától, hogy vezessen naplót, ezzel segítve őt az emlékezésben, ám orvosa, és férje, Ben különböző történetekkel állnak elő múltjával kapcsolatban, összezavarva Christinet. Ben állítása szerint évekkel ezelőtt egy autó elütötte feleségét, aki azóta amnéziás, és ő maga pedig az egész életét arra áldozta, hogy szeretett feleségéről gondoskodjon. Christine-t férje tudta nélkül kezeli Dr Nash, aki arra kéri a nőt, hogy rejtse el az általa vezetett naplót. Nem tudva kiben bízhat meg, Christine eszeveszett küzdelembe kezd emlékei visszanyeréséért, és egy belső hang azt súgja neki, hogy nem bízhat Benben…

Az Amnézia minden bizonnyal elnyeri majd azok tetszését, akiknek a Viharsziget és a Memento is tetszettek. E thriller, egy lebilincselő olvasmány és az író kitűnő első regénye, mely nem várt fordulatokkal teli, ám az olvasók készüljenek fel a meglehetősen sok ismétlésre, hiszen mégiscsak egy amnéziás gondolatait fogják olvasni. Azonban ismétlés a tudás anyja, nem csak Christine-nek, de adott esetben nekünk is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek