2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Ukrán válság – Szijjártó: Európának és Oroszországnak is a pragmatikus együttműködés újjáépítése az érdeke

Ukrán válság – Szijjártó: Európának és Oroszországnak is a pragmatikus együttműködés újjáépítése az érdeke

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
Európának és Oroszországnak is az egymás és a nemzetközi jog tiszteletén alapuló pragmatikus együttműködés újjáépítése az érdeke – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter moszkvai látogatásán szerdán.

A politikus Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszterrel, a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság társelnökével folytatott megbeszélése után nyilatkozott erről.
Szijjártó Péter az esetleges újabb Oroszország elleni nyugati büntetőintézkedésekkel kapcsolatosan azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország mindig lojális volt és lojális lesz az Európai Unió (EU) döntéseihez. Hozzátette, hogy az EU külügyminiszteri tanácsának hétfői ülésén nem szerepeltek napirenden újabb szankciók.
A miniszter aláhúzta, hogy Magyarország elkötelezett támogatója Ukrajna területi egységének és szuverenitásának. Azt mondta, hogy „minden tőlünk telhető eszközzel segítjük az ukrán kormányt abban, hogy végrehajtsa azokat a strukturális reformokat, amelyek nyomán politikailag és gazdaságilag is fenntartható szerkezet jön létre az országban”.
Szijjártó Péter kiemelte: a szankciók mindenkinek kárt okoznak, ezért Magyarországnak is az az érdeke, hogy az ukrajnai válság mielőbb tárgyalásos úton rendeződjön. Mint mondta, ehhez párbeszédre és arra van szükség, hogy minden fél tartsa magát a minszki folyamatban elért megállapodásokhoz.
A magyar külgazdasági és külügyminiszter moszkvai programját kezdve a magyar-orosz kapcsolatkért felelős kormánybiztosként, valamint a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság társelnökeként is tárgyalt Nyikolaj Fjodorovval, a testület orosz társelnökével.
A miniszter elmondta, hogy a kormány a kétoldalú gazdasági kapcsolatok élénkítését, a kereskedelmi forgalom növelését szeretné elérni. Az év első nyolc hónapjában tíz százalékkal csökkent a magyar-orosz kétoldalú külkereskedelmi forgalom.
Nyikolaj Fjodorov orosz társelnök kijelentette: Moszkvában remélik, hogy a kedvezőtlen körülmények átmenetiek lesznek és érzékeltette, hogy a nyugati szankciók, valamint az orosz embargós intézkedések megszüntetését követően a magyar termékeknek helye lesz az orosz piacon.
Szijjártó Péter és orosz vendéglátója szorgalmazta, hogy a jövő év első negyedében üljön össze a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság, amelynek idei, moszkvai ülésére a politikus miniszteri kinevezése miatt nem tudott Moszkvába utazni.
A magyar tárcavezető délelőtti tárgyalását követően ünnepélyesen átadta a moszkvai magyar vízumközpontot. A VisaWorld-Center Szolgáltató Kft. és orosz partnere, Jelena Cvetkova üzletasszony hozta létre az intézményt működtető orosz Vízumközpont Korlátolt Felelősségű Társaságot. Szijjártó Péter az ünnepélyes esemény alkalmából három orosz olimpiai cselgáncsbajnoknak nyújtotta át a többszöri beutazásra feljogosító vízumot.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek