2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Helyi kincs szakszeminárium és workshop

A DUE őszi Médianapján a vidéki diákok és az érdeklődők olyan előadásokon és gyakorlatokon vehettek részt, amelyek kifejezetten a helyi értékek, turisztikai látnivalók feltérképezését, és azok különféle formában (cikk, plakát, műsor, kiállítás stb.) való népszerűsítését célozták. A workshop előzménye az a pályázat volt, amelyet eredetileg a 21. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál keretében hirdettek meg, s amelyben a vidéki diákoknak saját településüket kellett korosztályukban népszerűsíteni számukra hiteles nyelvezeten és stílusban. A rendkívüli érdeklődés miatt azonban a program az őszi DUE Médianapon folytatódott, akkor már workshop formájában. A workshop nyitott volt minden érdeklődő felé, hogy minél több olyan fiatal vehessen részt az ismeretátadáson, akik szívesen népszerűsítik lakóhelyüket turisztikai célpontként, vagy pusztán érdeklődnek a téma iránt. Tapasztalatot és ötleteket cseréltek, hogy ki hogyan, milyen kreatív megoldással élt, vagy élne lakóhelyének népszerűsítése érdekében. Így nem csak a szakemberektől kaptak szakmai muníciót a helyi ifjúsági turizmus fellendítéséhez, hanem egymástól is gyűjthettek kreatív ötleteket.

A vidéki fiatalok számára az ismeretátadás lehetőséget teremtett arra, hogy megmutassák lakókörnyezetüket, amely egyrészt büszkeséggel tölthette el őket, másrészt erősítette helyi identitásukat. A projekt egyedisége az volt, hogy nem az urbánus létformát erősítette a résztvevőkben, hanem a helyi értékekre koncentrált, a városiakat is vidékre csábítva.

A véleményformáló fiatalok abban kaptak megerősítést, hogy a vidéki élet és maga a vidék is kínál számtalan lehetőséget, a vidéki életmód is lehet trendi a 21. század magyar fiataljai számára, és sok jövőbeni felnőtt számára kínál biztos megélhetési lehetőséget.

A kiállítás és konzultációk, kreatív workshopok, beszélgetések mellett a résztvevők előadásokat hallgathattak meg a témához kapcsolódóan. A médiához kapcsolódó szakmai beszélgetések során központi elem volt a helyi médiumok szerepe, a helyi újságírók munkája, hiszen ők erősítik a vidéken élők identitását, fontos eszközei a helyi közéletnek.

A projekt az MNVH Elnökségének értékelése és javaslata alapján, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósult meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek