2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Egy tényleg feledékeny (ex)férj…

Ez az a könyv, amit vagy imádunk, és nem tudjuk letenni, vagy bizony néhányaknál a könyvespolcon marad porosodni olvasás alatt…. Ugyanakkor azért úgy gondoljuk, hogy előbbi diadalmaskodik. A férj, aki elfelejtette a feleségét története eleinte egy eléggé klisés sztorinak indul; az amnéziás férj a londoni metrón találja magát, közben találkozik feleségével, akivel már válófélben vannak, és eltökéli, hogy visszanyeri, és közben megfejteni, hogy hol rontotta el, és ki is valójában.

A sokszor humoros hangvételű könyv (melynek vicceit vagy értjük, értékeljük és mosolygunk (néha kacagunk) rajta, vagy egyszerűen feleslegesnek, és nem odaillőnek találhatjuk), mélyebb gondolatokkal is foglalkozik, azaz például azzal, hogy mennyire számít mások előítélete személyiségünk fejlődése szempontjából. Vajon ugyanazt a döntést hoznánk, ha nem lennénk tisztában mások előítéleteivel, sőt talán a saját identitásunkkal és múltbéli hibáinkkal sem? Meddig érdemes elmenni, hogy rendbe hozzunk egy elromlott házasságot?

Ez a férfiszemszögből íródott regény, mindenképpen tartalmaz néhány magvas gondolatot, amin érdemes elmerengni, és mindemellett meglehetősen könnyed olvasási élményt ígér az arcunkra mosolyt csaló stílusa, és könnyen emészthető témája miatt.  Mindenképpen érdekes lehet női olvasóként értékelni, Vaughan, narrátorunk gondolatait, és cselekedeteit,  habár talán a férfiolvasóknak könnyebb lesz azonosulni vele.

A történet nem túl bonyolult, könnyű lépést tartani a cselekménnyel, éppen ezért ideális olvasnivaló lehet egy nyaralás vagy utazás alkalmával. A karakterek kidolgozottsága nem túl aprólékos, így hiába próbálta szerethetőnek O’Farrel megalkotni Vaughant, talán ez így kevés ahhoz, hogy az olvasó igazán, teljes mértékben szimpatizáljon a főhőssel. A történet meglehetősen kiszámítható, és bár lehetett volna kreatívabb, ez nem von le semmit a könyv szerethetőségéből.

Az író, John O’Farrel, már számos díjat nyert különböző publikációival, először az Independentben jelent meg heti szinten szatirikus hangvételű rovata, majd a Guardiannál folytatta karrierjét, ahol három cikkgyűjteménye is publikációra került, ezek mellett televíziós szereplése is említésre méltó. Eddigi regényei nagy sikert arattak, A férj aki elfelejtette a feleségét a humoráról híres író negyedik fikciója a sorban, a történelmi könyvei mellett.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek