2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

DK: Navracsics folytatja a pávatáncot

Navracsics Tibor, oktatásért, kultúráért, ifjúságért és állampolgárságért felelős biztos jelölt első megnyilvánulásként folytatja a Fidesz-kormány alatt megszokott kettős beszédet. A szerdai európai parlamenti meghallgatás első elemeként Navracsics írásban válaszolt az európai parlamenti képviselők írásban feltett kérdéseire.
Az Orbán-rezsim által ajánlott biztosként azt ígéri, mindent megtenne, hogy az „uniós tagállamok maradéktalanul tiszteletben tartsák az európai értékeket és jogot”. Furcsa ezt olvasni olyan politikustól, aki és akinek főnöke mást sem tett, mint lebontotta a jogállamot és megtagadta a liberális demokrácia vívmányait.

Navracsics azt is írja, hogy „az EU sokat vesztett népszerűségéből az elmúlt években. Ez politikailag tarthatatlan… Brüsszelből többre vagyunk képesek és többet is kell tennünk”. Nehezen hihetjük, hogy Navracsics elfelejtené, hogy ő és kormánya folyamatosan bírálja Brüsszelt, pökhendin reagál, ha uniós tisztségviselők kifejtik véleményüket a magyarországi eseményekről. A Fidesz maga az euroszkepticizmus, és ezzel Orbán biztosi jelöltje maga is tisztában van.

Különösen pikáns Navracsicsnak az a válasza, hogy „kísérletet tenne arra, hogy azonosítsa azokat a személyeket és civil szervezeteket, amelyek jobban tudják bemutatni az EU-t saját állampolgárainak”. Mondja ezt egy olyan politikus, akinek kormánya rendőröket uszított civil szervezetekre és már az adószámukat is betiltotta.

Navracsics megpróbálja megvezetni az európai parlamenti képviselőket. Látszólag elkötelezettséget mutat Európa iránt, már csak azért is, hogy politikusai és hozzátartozóik ne veszítsék el az uniós támogatásokat, míg befelé, Magyarországon Európa-ellenesség jellemzi. A DK egy sikeres európai Magyarországban érdekelt, amelyet Navracsics biztosi jelölése nem tesz lehetővé.

Gréczy Zsolt
szóvivő
Demokratikus Koalíció

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek