2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Öt kórházban, korszerűbb diagnosztikával a rák ellen

Öt kórházban, korszerűbb diagnosztikával a rák ellen

Az Új Széchenyi Terv keretében 1.893 milliárd forintból, európai uniós támogatással újult meg az Észak-magyarországi régió 5 kórházának onkológiai ellátása.

A projekt hosszú távú céljai között szerepelt, többek között, a szolgáltatások minőségének javítása; a daganatos betegségek minél hatékonyabb és minél korábbi felismerése; a lehető legkorszerűbb, kezelés biztosítása révén a gyógyulási esélyek növelése.
Az onkológiai ellátórendszer fejlesztése a régió alábbi öt egészségügyi intézményének összefogásával valósult meg:
A projekt keretében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 133MFt
értékben történt felújítás az Izotóp Diagnosztikai Intézetben és a Sugárterápiás Osztályon, továbbá 991 MFt értékben történt eszközfejlesztés. Diagnosztikai és műtéti eszközök beszerzése történt a Szülészeti- és Nőgyógyászati Osztályra, az Általános Sebészeti Osztályra, a Fül-Orr-Gége és Fej-Nyak Sebészeti Osztályra, az Idegsebészeti Osztályra, a Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrumba és az Izotóp Diagnosztikai Intézetbe is. A kórházban többek között beüzemelésre került egy SPECT-CT, két „C” íves röntgen, operációs mikroszkóp, sebészeti laser berendezés, fejlesztésre került továbbá egy, az onkológiai betegek sugárkezelését végző lineáris gyorsító, így alkalmassá vált agyi sugársebészeti beavatkozások végzésére is a kórház. Továbbá beüzemelésre került egy integrált betegadminisztrációs rendszer, és kialakításra került egy molekuláris diagnosztikai laboratórium.
A Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórházban a projekt során összesen 101MFt értékű eszközbeszerzés valósult meg. Fejlesztésre került a Tüdőgyógyászati Osztály a komplex pulmo-onkológiai kivizsgáláshoz szükséges eszköz beszerzésével, az Általános Sebészeti és Mellkassebészeti Osztályra nagyfelbontású (HD) thoracoscopos torony és endoscopos sebészeti kéziműszerek kerültek beszerzésre, a Bőrgyógyászati Osztályra pedig kamerával felszerelt videodermatoscop rendszer került beszerzésre, amely segítséget nyújt a rosszindulatú bőrgyógyászati elváltozások jellegének megítélésében.
A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben a pályázat keretében csaknem 172 MFt értékű eszközbeszerzés valósult meg. A diagnosztikus feltételek javítását biztosítják a Pathológiai Osztályon 2 kutató mikroszkóp, metszetbeágyazó-, metszetfestő és készítő automata, a Radiológiai Osztályon color doppler ultrahang készülék, az Urológiai Osztályon ultrahangvizsgáló készülék, a Belgyógyászati Osztályon videocolonoszkóp, a Központi Műtőben C-karos rtg. mobil készülék, valamint sebészi gammaszonda.
A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban a projekt során a gyógyszeres kezelés fejlesztése valósult meg. Ennek keretében került sor ambuláns infúziós pumpák / CADD-LEGACY PLUS pumpák, fecskendős és volumetriás infúziós pumpák, Hordozható EKG készülék, Mellkasszívó készülék és Intenzív ágyak beszerzésére. Továbbá az izotópos kezeléseknek az elvégzésére alkalmas két betegszoba került kialakításra. A salgótarjáni kórház Onkológiai Osztályának fejlesztése több mint 54 millió forintból valósult meg. Ebből az eszközbeszerzés (orvosi gép műszerek) költsége 41.057.331.-Ft, az építési beruházásra (kórtermek átalakítása) 11.302.283.-Ft-ot fordítottak.
A Mátrai Gyógyintézetben a projekt keretében végrehajtott építési beruházás során, egy modern, jól műszerezett Intenzív Osztály került átadásra. A betegek biztonságát újonnan beszerzett őrző monitor rendszer, EKG készülékek, lélegezető gépek, aerosol készülékek, infúziós pumpák, motoros fecskendők, betegmelegítő és reanimációs egység szolgálja. A steril teret, épület felügyelet által működtetett, klímaberendezések biztosítják. Felújításra került továbbá egy 50 ágyas betegosztály és a kiemelt vizsgáló. Beüzemelésre került egy „C” íves röntgen berendezés, egy video endoszkópos torony, ultrahangos video bronchoszkóp, altató munkaállomás. Az eszközöket az új kétkamrás bronchoszkóp mosogatóval fertőtlenítik. A helyiség világítását mennyezeti műtőlámpa és vizsgáló lámpa biztosítja. A projekt során beszerzett
eszközök nagyban segítik az orvos szakmai munka minőségét. A projekt keretében végzett fejlesztések összértéke 348 MFt.
További információkért hívja a 80/205-227 ingyenesen hívható Zöld számot, kérdése esetén adja meg elérhetőségét és válaszolunk.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…