2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

DK:El tudjuk-e felejteni a határokat?

A megyei fejlesztési program nem tartalmaz a határ menti térségekre vonatkozó elképzeléseket.  Akik ma a hatalmat gyakorolják, képtelenek megérteni és átérezni, hogy csak közjogi határok vannak, az Unióban kívánatos a gazdasági-társadalmi együttműködés e határok két oldalán élők között, különösen, ha a határ menti települések távol vannak a magyar!!! gazdasági központoktól.
Ma azonban csattanós válasz érkezett a politikai vakságra és tanácstalanságra. Sátoraljaújhelyen olyan projekt indulását és projektiroda nyitását jelentették be, amely céljait tekintve egyezik a megyei fejlesztési célokkal, de alkalmazott módszerét tekintve abszolút újdonság. Olyan innováció, amit a Demokratikus Koalíció nagyon hiányol a megyei tervekből, és ami nélkül ezek a tervek számunkra nem hitelesek.

Olyan újítás, amire lenne mód másutt is, hiszen 8-8 magyar és szlovák – bodrogközi szomszéd – település szövetkezik, osztrák minta és támogatás, valamint EU-s fejlesztési források segítségével. A fő cél az önellátó, közös öko-,energia- és vállalkozási modellrégió, valamint a mélyszegénységben élők számára egy piacra történő növénytermesztési „Kiút” program is.
A megyei tervekben azonban szó sem esik arról, hogy szlovák szomszédjaink mit szeretnének a következő években csinálni, nemhogy program lenne a határ menti együttműködések fejlesztése.

A Demokratikus Koalíció azt kérdezi az Orbán kormány keleti nyitását szajkózó helyi Fidesz politikusoktól: nem kellene végre elfelejteni az unión belüli határokat?
Nem kellene végre tudatosan építeni arra, hogy amit fejlesztünk, az a másik oldalon élőket is szolgálja, de éppen ez által teremt az itt élőknek több jövedelmet, esélyt és reményt?

A Demokratikus Koalíció BAZ megyei listavezetői

Szűcs Erika, Grimon Ákos, Kocsis György, Majoros László, dr. Takács András.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek