2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A hazai kis-és középvállalkozások lesznek nyertesei a következő időszaknak

A hazai kis-és középvállalkozások lesznek nyertesei a következő időszaknak

Fókuszban a KKV-k finanszírozása – ezzel a címmel szervezett fórumot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a VOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete, valamint a KAVOSZ Zrt.


A téma iránt érdeklődő vállalkozók tájékozódhattak a 2014-2020-as uniós pályázati lehetőségekről, és ennek kapcsán a Széchenyi Kártya program keretében igénybe vehető kedvező hitellehetőségekről.

A rendezvény házigazdái: Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Ádám Imre, a VOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének elnöke.

Kriza Ákos polgármester is vendége volt a rendezvénynek és hozzászólásában összehasonlító adatokat sorolt, mely szerint a helyi iparűzési adóbevétel növekedett, az álláskeresők száma csökkent, és a nálunk töltött vendégéjszakák száma is növekedett, így  megállapította, hogy ezt az elkövetkezendő időszakban ezt erősíti majd az EU az új forrásokkal, amelyek Miskolcra érkeznek.

A sorozat miskolci rendezvényén felszólaló Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára, a 2014-2020-as uniós pályázati lehetőségekről, a korábbi időszakokhoz képest a változásokról beszélt, azt hangsúlyozva, hogy a hozzánk érkező uniós pénz 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítanunk, s ezzel most már biztosan nyertesei lesznek a hazai kisvállalkozások az elkövetkezendő időszaknak.


Krisán László
a KAVOSZ vezérigazgatója: – 1000 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vállalkozás vezetőjének megkérdezésével készítette el aktuális reprezentatív kutatását, melynek során a vállalkozások tervezett beruházásaival és az ezekhez szükséges forrás biztosításával kapcsolatos kérdésekre is választ adtak a döntéshozók.

A felmérés eredménye szerint a kis- és középvállalkozások 71 százaléka tervez valamilyen fejlesztést a közeljövőben, és ezeknek közel fele legalább részben uniós forrást is szeretne igénybe venni a projekt megvalósításához. A vállalkozások többségének nem áll rendelkezésére a teljes beruházáshoz szükséges összeg, így az alacsony kamatoknak köszönhetően egyre többen mernének hitelt felvenni a megvalósításhoz, az egy évvel ezelőtti eredményekhez képest megduplázódott a hitelfelvételt tervezők száma. Az olcsó hitelek mellett jelentős várakozás előzi meg a 2014-20 időszak uniós pályázati lehetőségeit, a beruházást tervezők 47 százaléka jelezte, hogy a fejlesztéshez uniós forrást is szeretne igénybe venni.

Fontos tény azonban, hogy az előző ciklus tapasztalatainak fényében sokan félnek attól, hogy nem tudnak majd megfelelni a követelményeknek, vagy nem boldogulnak a bonyolult pályázati dokumentációval. Az előző időszakban a vállalkozások 18 százaléka vette igénybe pályázatíró cégek, 14 százaléka pedig pályázatfigyelők tanácsait, de sok a rossz tapasztalat, csak a válaszadók ötöde ítélte megbízhatónak a szolgáltatókat. A vállalkozások 36 százaléka szerint éppen emiatt lenne szükség olyan szakmai szervezetre, amely független, megbízható, és valódi segítséget nyújt az eligazodásban.

A Széchenyi Kártya Program  keretein belül kihelyezett hitelek összege mára meghaladja az 1360 milliárd forintot. A hiteligénylések száma megközelíti 280 ezret, és már közel 207 ezer hitelügylet jött létre. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a befogadott igénylések száma több mint 18 ezer, közel 14 ezer ügylet jött létre, aminek köszönhetően a megyében kihelyezett hitelek összege 88,5 milliárd forint.

Prragh László, MKIK elnök azt hangsúlyozta, hogy fel kell végre oldani azt a duális gazdaságot, amelyben a külföldi vállalkozások erősek, és gazdagodnak a hazaiak pedig gyengék.
OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek