2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Szüret a „Tokaji Borút” hagyományainak megőrzéséért

Szüret a „Tokaji Borút” hagyományainak megőrzéséért

Ünnepélyes szőlőterület műveléssel, szürettel valamint szőlőfeldolgozással kezdődött Abaújszántó újonnan vásárolt szőlőterületének felavatása 2014. szeptember 20-án.

Abaújszántó Város Önkormányzata „Partnervárosok együttműködésének fejlesztése a történelmi Tokaji Borút mentén” címmel valósítja meg a Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretén belül elnyert pályázatát.

A „Tokaji Borút” projekt átfogó célja, hogy a helyi és a szélesebb közösségek kölcsönösen megismerjék a magyar-szlovák határ két oldalán található sajátos borkultúrákat. A megvalósítás során felélednek az évszázadokkal ezelőtt kialakult, és egykor természetes borkereskedelmi „folyosóként” használt Történelmi Tokaji Borút hagyományai.

A projekt keretében már több szakmai tapasztalatcserére került sor, valamint megkezdődött Abaújszántó egy már meglévő műemléki épületének, az Ulánus-háznak a felújítása, amely a későbbiekben Bormúzeumként fog szolgálni.

A projekt újabb jelentős állomásához érkezett, ugyanis Abaújszántó önkormányzata  7054 m2 szőlőterületet vásárolt a város külterületén, az úgynevezett „Kassa város dűlőben”, amelyet egy színes programokkal, szüreti lakomával egybekötött szüreti mulatságon avattak fel szeptember 20-án Kassa, Miskolc és Abaújszántó képviselői. A szőlőterület-vásárlás célja, hogy e terület közös művelésével felhívják a figyelmet a „Tokaji Borút” hagyományainak megőrzésére a határon átnyúló partnerség fenntartására.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek