2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

DK: Távozzanak a nemzetbiztonságot veszélyeztető kormánytagok!

Orbán Viktor és Semjén Zsolt büszkén jelentette több ízben, hogy az új fideszes kétharmad jelentős részben a határon túli magyar szavazatoknak köszönhető. A most napvilágot látott információk arra utalnak, hogy:
– bűnszervezet vagy bűnszervezetek kereskedhettek a magyar állampolgársággal,
– ennek során köztisztviselőket vesztegettek meg,
– nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az egyszerűsített honosítási eljárásban közreműködő kormányzati és önkormányzati szervek,
– felmerül a gyanú, hogy bűnözők juthattak magyar, vagyis EU állampolgársághoz, s végezhetnek hazánkban vagy máshol Európában törvényellenes tevékenységet, amivel nem csak Magyarország, hanem szövetségeseink nemzeti érdekeit is veszélyeztetik,
– felmerül a gyanú, hogy sokan annak reményében igényeltek és kaptak jogszerűtlenül magyar állampolgárságot, hogy visszaéljenek szociális ellátó- és nyugdíjrendszerünkkel, vagyis jogosulatlanul vegyenek igénybe egészségügyi ellátást és kapjanak nyugdíjat,
– a magyar kormány mindez idáig nem lépett fel hatékonyan ezen jelenség ellen,
– felmerül a választási csalás súlyos gyanúja is, és megkérdőjeleződik az ez év áprilisi választás végeredménye, nevezetesen a Fidesz kétharmada.

Az alábbi kérdésekre várunk választ Orbán Viktortól, Semjén Zsolttól és Pintér Sándortól:

1. Kikérte-e a kormány az állampolgársági törvény elfogadása előtt a nemzetbiztonsági szervek szakmai véleményét arról, hogy az egyszerűsített honosítást kérők igényének jogossága ellenőrizhető és kivizsgálható-e szakmailag kifogástalan módon, mielőtt megkapják a magyar állampolgárságot? Sor került-e ezzel kapcsolatban előzetes nemzetbiztonsági kockázatelemzésre?
2. Kikérte-e a kormány az állampolgársági törvény elfogadása előtt a nemzetbiztonsági szervek szakmai véleményét arról, hogy alkalmasak-e a magyar állami, önkormányzati szervek az egyszerűsített honosítás folyamatának törvényes és szakmailag kifogástalan lebonyolítására?
3. Végzett-e és végez-e az AVH előzetes nemzetbiztonsági ellenőrzést azon köztisztviselők esetében, akik az egyszerűsített honosításban közreműködtek?
4. Egyeztetett-e a magyar kormány az EU migrációval foglalkozó szerveivel arról, hogy milyen kockázatokat rejt az egyszerűsített honosítás, és ha vannak kockázatok, azok hogyan küszöbölhetőek ki.
5. Hogyan történik ma az állampolgársági kérelmek elbírálása? Tudjuk, hogy szakmailag egy igénylő kérvényének elbírálása könnyen egy hónapig vagy még tovább eltarthat. Ráadásul néhány ország, így Ukrajna esetében egy-egy kérvényező hátterének felderítése szinte lehetetlen. Így simán állampolgárokká válhatnak olyanok is, akik erre nem jogosultak.
6. Nem lehet-e, hogy a jelenlegi gyakorlat szándékosan teszi lehetővé a visszaéléseket, s a magyar kormány így gyakorol gesztust az oroszok irányában?
7. Mit tesz a kormány annak érdekében, hogy kizárja a nemzetbiztonsági kockázatot az eljárásban résztvevő állami és önkormányzati szerveknél? Jól emlékszünk arra, hogy akkor, amikor 2008-ban egy kormányhatározat nemzetbiztonsági védelem alá helyezte a megyei jogú városokat, a Fidesz, jelesül Kósa Lajos hevesen tiltakozott ez ellen, s ahol tudta, gáncsolta a határozat végrehajtását. Egyetért-e a Fidesz az akkori tiltakozásával, és ma sem tartja fontosnak a fokozott ellenőrzést és védelmet?
8. Tervezi-e a kormány a fentiek fényében a vonatkozó jogszabály módosítását, az állampolgárság megadásának szigorítását?
9. Mit tett személy szerint Semjén Zsolt és Pintér Sándor a fenti, vélhetően súlyos törvénysértések megakadályozása és a nemzetbiztonsági kockázatok megelőzése, illetve elhárítása érdekében?
10. Tudott-e minderről Orbán Viktor. Ha igen, mit tett a törvényesség és rend fenntartása, valamint hazánk védelme érdekében?

A hazai demokratikus pártok, jogvédő szervek és számos nemzetközi szervezet, így az EBESZ is több ízben megfogalmazta fenntartásait az egyszerűsített honosítással kapcsolatban. Ezek a kifogások eddig lepattantak a kormányról, de tovább nem lehet várni, mert hazánk nemzetbiztonsága forog veszélyben.

Felszólítjuk a kormányt, hogy válaszoljon fenti kérdésekre. Felszólítjuk továbbá, hogy vizsgálja felül az egyszerűsített honosítás során állampolgárrá váló személyek állampolgárságának jogosságát. Elvárjuk, hogy a nemzetbiztonságunk és szövetségeseink érdekeinek veszélyeztetését minimum eltűrő kormánytagokat, nevezetesen Semjén Zsolt és Pintér Sándor távozzon a kormányból, és helyüket a törvényesség őrei vegyék át. Már ha akadnak még ilyen személyek a Fidesz környékén.

Kerék-Bárczy Szabolcs
a DK országos elnökségének tagja

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…