2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Egyhangúan elfogadták a megyei fejlesztési programot

Egyhangúan elfogadták a megyei fejlesztési programot

A munkaterv szerint ebben a ciklusban utolsó ülését tartotta szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés. A képviselők pártállástól függetlenül, egyhangúan elfogadták a megyei fejlesztési programot.  Komoly érdeklődés kísérte a megye tömegközlekedési helyzetéről készült tájékoztatót is.

A létszámellenőrzést követően dr. Mengyi Roland (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnöke tett javaslatot a napirend elfogadására, amit a testület jóvá hagyott. Elsőként a megyei önkormányzat 2014. évi költségvetésének első félévi teljesítéséről szóló tájékoztató került a képviselők elé, amelyet a testület elfogadott és ezzel párhuzamosan a költségvetési rendeletet is módosították. Ezt követte a megyei fejlesztési program vitája.

„Nagyon komoly anyag, hosszú távra képes meghatározni a fejlődés irányát” – véleményezte a dokumentumot dr. Mengyi Roland. Pasztorniczky István (Jobbik) hiányolta a megyén belüli kettészakadást megállító programrészt, illetve az intelligens innovációt. Közös érdek, hogy az EU forrásokat le tudjuk hívni és ésszerűen felhasználni, ezért jelezte, hogy megszavazzák az előterjesztést.  Lukács András (MSZP, frakcióvezető) elismeréssel szólt arról, hogy az anyagba a tervezők beépítették a korábbi felvetéseket. „Borsod-Abaúj-Zemplén megye fejlődési pályára állhat, mi ebben részt kívánunk venni.” Bejelentette, hogy a szocialisták is megszavazzák az előterjesztést. A tervezők képviselője válaszában elmondta, hogy az egész megyére szükséges a felzárkóztatás, ezért nem érzik olyan jelentős problémának a belső különbségeket. Az innovációt nem kívánják leszűkíteni az egyetemre, hanem a gazdaság aktivitására is számítanak. A testület egyhangúan, 25 igen szavazattal elfogadta az előterjesztést.

Ugyancsak egyhangúan támogatták a megyei értéktár bizottság félévi munkájáról készült beszámolót, amelyet Riz Gábor (Fidesz-KDNP), a közgyűlés alelnöke, mint a bizottság elnöke szóban is kiegészített. Biztatta a településeket, hogy minél több helyen kapcsolódjanak be az értékmentő, ápoló munkába, alapítsanak helyi bizottságot, értéktárat, illetve kiemelte a bizottságban folytatott konszenzusos munkát.

Ezt követően a megyei közgyűlés bizottságainak az elnökei számoltak be az általuk vezetett testületek 2013-14-ben folytatott munkájáról. Török Dezső (Fidesz-KDNP), a pénzügyi, Farkas Félix (Fidesz-KDNP), a foglalkoztatási és közrendvédelmi, valamint Szegedi Judit Katalin (Jobbik), a társadalmi, nemzetiségi és vagyonnyilatkozat vizsgáló bizottság  elnöke megköszönte a ciklus során végzett munkát.

Ötödikként a megye tömegközlekedési helyzetéről készült tájékoztatót vitatta meg a testület. A MÁV és a Volán által készített előterjesztésekkel kapcsolatban több kérdés, felvetés is elhangzott. Csiger Lajos (Fidesz-KDNP), a közgyűlés alelnöke például a Budapest-Miskolc vasútvonal felújításáról, illetve ezzel összefüggésben a 160 km/ órás sebességű fejlesztésről érdeklődött a szakemberekről. A MÁV képviselői elmondták, hogy a Szerencs-Sátoraljaújhely vonalat kis lépésekben, de folyamatosan újítják fel. A Budapest-Miskolc vonal felújításán is dolgoznak, hogy a lassítókat kiküszöbölve biztosítani tudják az engedélyezett 120-as sebességgel haladást. A 160-as fejlesztés megvalósításához uniós forrásra van szükség. A Volán társaságok regionális átszervezéséről is tájékoztatást kaptak a képviselők. Az előterjesztéseket a testület tudomásul vette.

A közgyűlés zárt ülés keretében tárgyalt a Pro Comitatu Díj és az Alkotói Díjak adományozásáról szóló javaslatról.

Az ülés zárásaként dr. Mengyi Roland megköszönte mindenkinek a ciklus során végzett munkáját.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…