2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
A gazdaság és a Miskolci Egyetem kapcsolata

A gazdaság és a Miskolci Egyetem kapcsolata

A gazdaság és a Miskolci Egyetem kapcsolataKonferencia a szakképzési fejlesztési támogatások felhasználásáról

Több mint 400 millió forint sorsáról is beszámolnak december 3-án, a Miskolci Egyetem Felnőttképzési Regionális Központjában tartott, 2008-as szakképzési fejlesztési támogatások felhasználásáról szóló konferencián.

A Miskolci Egyetem hagyományosan kiváló kapcsolatok ápol az ipari szereplőkkel. Gyakorlatorientált oktatása, s bizonyos tudományterületeken a régiói ipari igényeihez igazított képzései mellett azért is lényeges ez, mert e vállalati kapcsolatok révén kutatási megbízások, eszközök kerülnek az egyetemre, a cégek pedig már az egyetemi évek alatt megismert, alkalmanként támogatott fiatal munkaerőhöz jutnak a diplomaátvétel után. A fiatalok már hallgatóként közel kerülhetnek a vállalati szférához.

A Miskolci Egyetem mindig jó kapcsolatra törekedett a cégekkel, és ezt a hagyományt a jövőben is folytatni kívánja, hiszen a fentieket alapozza meg ezzel.

A konferencián a Miskolci Egyetem szakemberei találkoznak az ipari vállalatok vezetőivel, akik segítik, támogatják az intézmény karait. Az egyetem pénzügyi forrásai elsősorban a szakképzési hozzájárulás és az innovációs járulék. 2001. július 1-jétől van lehetőségük a vállalatoknak, hogy szakképzési hozzájárulással támogassák az oktatási intézményeket, amit labor-, eszköz- és műszerfejlesztésre, a gyakorlati képzés színvonalának fejlesztésére fordítanak. 2001 óta a Miskolci Egyetem összesen mintegy 2,7 milliárd forint szakképzési hozzájárulást kapott.

A vállalatok döntik el, hogy melyik felsőoktatási intézményt támogatják a szakképzési hozzájárulással. Az eddigi támogatásokból (évente több mint 400 millió forintból) gép- és műszerberuházások valósultak meg, melyek a gyakorlati oktatás színvonalát javítják. A hallgatók így megtapasztalhatják, hogyan is működnek a tanulmányaik „élesben”. Ez értékesebb, mint a pénzbeli adomány, mert jobb szakembereket tudnak képezni, akik vállalati környezetben gyakorolhatnak. A legfontosabb küldetés, hogy a hallgatók olyan életszerű feladatokon gyakoroljanak, amik közel állnak a gazdasághoz. A pályázható állami projektek célirányosak és általában épület-, műhely- és laborfelújításokra vonatkoznak. A szakképzési hozzájárulást eszközbeszerzésre is fordíthatják.

A konferencia résztvevői a 2008-as szakképzési hozzájárulások felhasználásának beszámolója mellett az oktatási szerkezetátalakításról, a Miskolci Egyetem innovációs programjairól, valamint a felsőoktatás és a gazdaság kapcsolatáról szóló előadásokat is hallhattak.

 

A 2008-as szakképzési támogatások összege:

 

– az Állam- és Jogtudományi Kar 3,2 millió forintot kapott,

– a Bölcsészettudományi Kar 0,5 milliót,

 

– az Egészségügyi Kar 2,1 milliót,

– a Gépészmérnöki és Informatikai Kar 159,1 milliót,

– a Gazdaságtudományi Kar 59,6 millió forint támogatást,

 

– a Műszaki Anyagtudományi Kar 109,2 milliót,

– a Műszaki Földtudományi Kar pedig 87,8 millió forintot kapott a cégektől szakképzési hozzájárulásként.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…