2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Jobbik: A kétgyermekesek adókedvezmény-emelésén túl további családtámogatási intézkedések is szükségesek

Jobbik: A kétgyermekesek adókedvezmény-emelésén túl további családtámogatási intézkedések is szükségesek

K Ö Z L E M É N Y
A Jobbikot megelégedéssel tölti el, hogy a Fidesz – igaz, négyéves fáziskéséssel – végre belátta, a kétgyermekes családok is megérdemlik az emelt összegű családi adókedvezményt. Amikor a 2011-es adótörvények vitája során módosító javaslatban (http://www.parlament.hu/irom39/01376/01376-0012.pdf) kezdeményeztük ugyanezt az intézkedést, akkor az elmúlt negyedszázadban az országot irányító jobbliberális Fidesz és balliberális MSZP még karöltve szavazta le konstruktív javaslatunkat.

Az intézkedést tehát helyesnek, ugyanakkor megkésettnek tartjuk, hiszen az elmúlt időszakban fokozottabb anyagi ösztönzés híján, egzisztenciális félelemből meg nem született gyermekek hiánya az ország amúgy is súlyos demográfiai válságát tovább mélyítette. A kétgyermekes családok adókedvezményének megduplázását fedező, Varga Mihály miniszter által becsült évi 55-60 milliárd forint az elmulasztott négy évre vetítve a Fidesz-közeli Közgép egyéves bevételét jelenti. A Fidesz-kormány ennyivel károsította meg a kétgyermekes magyar családokat, ez az összeg több, mint amit rezsicsökkentés címén az elmúlt időszakban – egyébként jogosan, a Jobbik által is szorgalmazva – visszakaptak.

A Jobbik a demográfiai válság felszámolása érdekében további intézkedéseket is kezdeményez. Így negyedik gyermek esetén is emelni kell az adókedvezmény gyermekenkénti összegét akár csak szimbolikus mértékben is, a négygyermekes családmodell megbecsülése, népszerűsítése érdekében. Szükséges továbbá bevezetni a második gyermektől járó kedvezményt számos olyan területen (például a tömegközlekedés, táboroztatás, közétkeztetés esetén) is, ahol ma még kizárólag a nagycsaládosoknak jár kedvezmény. A gyermekneveléshez szükséges termékek áfáját pedig radikálisan, 5 százalékra kell csökkenteni. Ezen intézkedések folyamatos elodázása a társadalom további elöregedéséhez, végső soron a szociális ellátórendszer fenntarthatatlanságához vezet.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek