2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Nagyszabású zenepedagógiai program indul a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészei közreműködésével

Nagyszabású zenepedagógiai program indul a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészei közreműködésével

Az intézmény vezetése az Európai Unió által meghirdetett Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.2.13-12/1/-2013 számú Nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek támogatása című pályázati felhívására benyújtott szakmai programjával 30 millió forintot nyert a közel egy éves időtartamú projekt megvalósítására. Az idén októberben induló heti, havi szakkörök, témanapok a szimfonikus zene világába vezetik be a gyermekeket.

A programban két miskolci óvodában heti rendszerességgel ismerkedhetnek a gyerekek a hangszerekkel, játékos zenei foglalkozások formájában. A 9 általános iskola tanulói – köztük 4 vidéki iskola – izgalmas zenetörténeti órákon vehetnek részt, de az érdeklődő gyerekek maguk is kipróbálhatják a hangszereket az Utazás a szimfonikus zenében, a Játsszunk zenét szakkörökben vagy éppen a fúvós hangszereket a Kisiskolások trombita klubjában.

A programba két középiskola kapcsolódik be zenei pedagógiai illetve egy miskolci helyi zenetörténeti programmal. Az utóbbi „Miskolci zenei nagykörút” címmel a város zenetörténeti emlékeit, zenei intézményeit, az ott folyó műhelymunkát mutatja be az érdeklődő diákok számára. A témanapok keretében beavató koncertek valósulnak meg, amelyek a szimfonikus zene világán túl megismertetik a résztvevő gyerekekkel a miskolci koncerttermeket is. Ugyancsak témanap keretében „koncertvonat” viszi majd a gyerekeket a budapesti Zeneakadémiára, ahol az épület megtekintésén túl a Miskolci Szimfonikus Zenekar márciusi koncertjének főpróbáján is részt vehetnek. Ennek a pályázatnak a keretében alakul meg a Miskolci Gyermekszimfonikusok zenei klubja, mely havi szakköri foglalkozások formájában a miskolci és két, a megyében működő zeneiskola tehetséges gyermekei számára tart foglalkozásokat a zenekar tagjainak közreműködésével. A havi szakkör munkájába bekapcsolódó diákok júniusban egy kéthetes zenei táborban vehetnek részt, ahol megalakítják  a Miskolci Gyermekszimfonikusok Zenekarát és a tábor programját egy koncerttel zárják.

Összegezve, a 10 hónapos szakmai programban 13 oktatási intézmény közel 1800 diákja 15 féle szakkörben,  6 témanapon és egy kéthetes zenei táborban vehet részt, melynek célja a komolyzene megszerettetése, a játékos ismeretterjesztés, a zenei műveltség és a zenekultúra fejlesztése, a Miskolci Szimfonikus Zenekar tevékenységének, zeneművészeinek megismerése, a jövőbeni koncertlátogatók zenei ízlésének formálása, a komolyzene megszerettetése, népszerűsítése, a tehetséggondozás új formáinak alakítása.
A programban a Miskolci Szimfonikus Zenekar zeneművészei és a miskolci zenei élet szakemberei vesznek részt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek