2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Csoportos létszámcsökkentés lesz az MTV-ben- a miskolci stúdiót is bezárják

Csoportos létszámcsökkentés lesz az MTV-ben- a miskolci stúdiót is bezárják

Csoportos létszámcsökkentés lesz az MTV-ben- a miskolci stúdiót is bezárjákCsoportos létszámcsökkentés lesz az MTV-ben, felszámolják a regionális stúdiókat, megszűnik a magasabb jövedelműek béren kívüli juttatása is – jelentette be szerdán közleményben a Magyar Televízió (MTV). „Újabb válságkezelő lépésekről döntött a Magyar Televízió menedzsmentje, mert a parlament többsége minden fillér költségvetési céltámogatást elvont az egyébként is alulfinanszírozott közmédiumtól” – írták, jelezve: a mintegy 1650 munkatárs közül várhatóan 160-tól válnak meg, erről Medveczky Balázs ügyvezető alelnök már írásban tájékoztatta az illetékes munkaügyi központokat. Az MTV üzemi tanácsának elnöke a közmédium menedzsmentje által bejelentett létszámleépítés szabályos voltát vitatja.

Kapuvári Gábor az MTI-nek szerdán elmondta: sem az ÜT-vel, sem a szakszervezetekkel nem egyeztettek a bejelentés előtt az ügyben.

„A Magyar Televízió vezetői hamarosan megkezdik az egyeztető megbeszéléseket a csoportos létszámcsökkentés előkészítéséről az Üzemi Tanács képviselővel” – idézték Móriczné Zvornik Csilla humánerőforrás igazgatót, aki szerint „a vállalati kiadásokat, köztük a személyi jellegű ráfordításokat a jóval kisebb költségvetési bevételhez kell igazítani”.

A közlemény szerint az ügyvezető alelnök ezért írásban azt közölte a három reprezentatív tévés szakszervezet vezetőivel, hogy a kollektív szerződés részleges felmondására kényszerül a munkáltató; egyeztetést kezdeményeznek az érdekképviselettel. Ennek végeredménye az lehet, hogy bizonyos jövedelem felett megszűnnek az úgynevezett választható béren kívüli juttatások. A megszorító intézkedések a megmaradó munkahelyek védelmét és az adásbiztonság megőrzését szolgálják – áll a közleményben. /MTI/

 

 

A MÖOSZ elnöke levélben kérte a döntés visszavonását:

 

Magyar Televízió

 

Medveczky Balázs

Alelnök Úrnak

 

Budapest

Tisztelt Alelnök Úr!

 

A közelmúltban szerezhettünk tudomást arról, hogy a 2010. évi költségvetési törvény Országgyűlés általi elfogadása következtében a Magyar Televízió működtetésének finanszírozásában jelentkező súlyos nehézségek ellensúlyozásaként a köztelevízió vezetősége a regionális stúdiók bezárását tervezi.

A mind a tizenkilenc magyarországi megyei önkormányzatot magában tömörítő, és így a Budapesten kívül élő valamennyi állampolgárt is képviselő Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) nevében határozottan tiltakozunk a tervezett intézkedések ellen!

Sajnálatos tapasztalataink szerint, mára gyakorlattá vált, hogy az állami költségvetés által működtetett intézmények szorult gazdasági helyzetüket sorozatosan olyan döntésekkel igyekeznek ellensúlyozni, amelyek elsősorban a vidéken élő emberek életkörülményeinek további elnehezülését eredményezik.

A helyi információkhoz való hozzájutás, illetve a helyi ügyekről történő aktuális híradás és a megyékben, régiókban történő eseményeket feldolgozó tudósítások a mai társadalomban elengedhetetlenül szükségesek az ott élő emberek számára.

Megértve a Magyar Televízió jövője iránti aggodalmukat, kérjük és egyben elvárjuk, hogy a helyi stúdiók ne váljanak az egyébként valóban elkerülhetetlen racionalizálási kényszer áldozataivá, és továbbra is foglalkozhassanak a vidéki embereket érintő problémákkal, valamint ezentúl is közvetíthessék a vidék értékeit határon innen és túl.

Megértésüket előre is köszönve, várjuk tervezett döntésük felülvizsgálatát, hogy a magyarországi vidék változatlanul jelen lehessen a köztelevízió képernyőjén.

 

Miskolc, 2009. december 2.

 

Tisztelettel:

Dr. Ódor Ferenc

a MÖOSZ elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…