2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Esztelenség a köbön: új szénbányát nyitna, a meglévőt viszont bezárja a Fidesz

Aradszki András energiaügyekért felelős államtitkár és kormánya ismét megvalósítani készül a Jobbik egyik programpontját, a bányanyitást. Legalábbis erről beszélt az államtitkár Oroszlányban a bányásznap alkalmából. Állítása szerint folynak a kutatások az erre alkalmas területeken egy új szénbánya megnyitása céljából.

Ennek homlokegyenest ellentmond, hogy ezt a nyilatkozatot az államtitkár Magyarország utolsó még működő és jelentős szénvagyontartalékkal rendelkező mélyművelésű szénbányájától egy kőhajításnyira tette, melyet viszont ez év végén be fognak zárni.

A Jobbik értetlenül áll a Fidesz legkevésbé sem következetes energiapolitikája előtt. A Márkus-hegyi szénbányában ugyanis évtizedekre elegendő, gazdaságosan kitermelhető szénkészlet rejtőzik. Az Orbán-kormány erről a jelentős természeti erőforrásról mond le, miközben állítása szerint már megkezdte az új bányászati koncessziók kiírását. Az oroszlányi bezárás összességében több mint ezer család megélhetését sodorja veszélybe. Vélhetően az új koncessziók kiírása mögött sejthető gazdasági háttérmutyik oltárán áldozzák fel több száz bányász munkahelyét.

A szénvagyon Magyarország nemzeti kincse, a természeti erőforrásokkal való ésszerű gazdálkodás pedig a kormány elemi kötelessége volna. Felszólítjuk a Fidesz-kormányt, hogy tegyen meg mindent a Márkus-hegyi szénbánya megmentéséért és tovább üzemeléséért, ne játsszon az ott élő emberek megélhetésével, a rendelkezésére bízott ásványkincsvagyonnal pedig bánjon felelős gazda módjára!

Kepli Lajos országgyűlési képviselő, a Jobbik természeti erőforrásokért felelős szakpolitikusa

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…