2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Az Alfa másnapja – a hiphoptól a rockon át az ír kocsmazenéig

Az Alfa másnapja – a hiphoptól a rockon át az ír kocsmazenéig

Ismét kellemes nyárvégi napsütés fogadta az ébredező fesztivállakókat Várpalotán, ahogy felvirradt péntek reggel az Alfa Fesztivál második napja. A fesztivál minden napján várja a látogatókat a Kaland Akadémia ügyesség-próbákkal, valamint a veszprémi Drogambulancia különböző informatív játékokkal és tesztekkel. A mozgalmas nap végén az összes zenei műfaj kedvelői megtalálhatták kedvencüket valamelyik színpadon, hiszen az együttesek még jóval éjfél után is játszottak.

A még szabad sátorhelyek kezdtek megtelni a kempingben, a sörpadokon megjelentek az első sültkolbászt reggeliző látogatók, és sokan a programot tanulmányozták, hogy koncerteket válasszanak estére. Az Alfa egyik ismertetőjegye, hogy a színvonalas programok mellett napközben is lehet válogatni az elfoglaltságok közül. Pénteken még az előző naphoz képest is sokan álltak meg egy pár percre a Várpalotai Családsegítő Szolgálat sátránál, ahol a kollégák a veszprémi Drogambulanciával karöltve tájékoztató programokkal várták a látogatókat. A legtöbben a tesztek kitöltésével próbálkoztak, ahol az alkohol, a kábítószerek és egyes veszélyes fertőző betegségek hatásairól és velejáróiról tettek fel kérdéseket. A hiányzó válaszokból kiindulva sokat megtudhattunk az érintett témákról. Személyiségi tesztekkel, például az asszociációs kérdőívvel mindenki megismerhetett egy kicsit többet saját magából és a tudatalattiból, miközben a pszichológia egyes módszereivel is megismerkedhetett. A testi-lelki egészséghez kapcsolódóan megtudhattuk a test-zsír indexünket is, és kaphattunk néhány tanácsot, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban.
Polgár Petit, aki örömmel alkalmazza az egy kollégától kapott „sing up comedysta” titulusát, különböző rádióműsorokból és 2014 óta már a TV2 Frizbi című műsorából is ismerheti a közönség. Az Alfa első stand-up előadójaként népes tábor figyelmét kötötte le délutáni kis összeállításával, melyből talán az egyedi dal-paródia-átirat kompozíciói aratták a legnagyobb sikereket, melyeket városi himnuszok néven is emlegetnek.
A Sátorban már a délután keményebb ritmusokkal indult, fellépett a Balck Jack és a Demonlord. Teljes összhangban voltak a zenekarok és a közönség: a jelenlévők jó része impozáns hosszú hajkoronával rendelkezett, ami kellett is a kötelező rázáshoz a zúzós gitárszólók alatt. A Nagyszínpadot a Lord nyitotta, akiket népes tömeg hallgatott, a legfiatalabbaktól az idősebb korosztályig, hiszen a zenekar időtálló rockzenéi mindenkinek szólnak.
A profi csapaton kívül sokan voltak, akik most az Alfán ismerkedtek meg a tengerentúl népszerű party-sportjával, a sörpingponggal. A precizitás és koncentráció játékában azé a győzelem, akinek többször sikerül az ellenfél poharaiba pattintani a pingponglabdát. A sörpong szépsége, hogy gyakran a kezdőké a szerencse, és még a szorgos gyakorlás sem hoz biztos sikert a haladó játékosoknak. A közösség, a versengés és a habzó finomság együtt teszik egyedivé ezt a sportot.
Már említettük, hogy az Alfa nem válogat, ha zenei stílusokról van szó: pénteken a hiphop és rap stílusokat képviselte Majka és Curtis, akik népes zenekarral csinálják új műsorukat, és a géppuska sebességű szövegek mellett poposabb és jamaikai hangulatot idéző dallamok is keveredtek a programba. Majka egy korábbi interjúban mesélt a fellépésről: „Nemcsak a körítésben és a showban, de a zenében is megújultunk. A mi műfajunkban nagyon fontos a megújulás, az előrelépés, a fejlődés. Nekem is túl kellett lépni a „diszkó-szerepen” és változni az igényesség felé. A mostani zenekarról elmondhatom, hogy Magyarország legjobbjai”. A duó és zenekaruk valóban hozták a színvonalat az Alfán, és egyedi, de mégis kellemesen ismerős zenéket játszottak, kiegészülve a varázslatos hangú Kollányi Zsuzsival.
Elsőre bizarrnak tűnhet az Álom arcú lány és a Smells like teen spirit kombinációja, vagy a Piramis: Ha volna két életem című balladája, esetleg a KFT Afrika című slágerének rock köntösbe bújtatott verziója. A fesztivál talán egyik legsikeresebb buliját csinálta a Zorall a Sátorban pénteken este 8 órától. A banda számait könnyű megszeretni: az elmúlt évtizedek legnagyobb zenéit öltöztetik új, rockos köntösbe – így a szövegeket is énekelni lehet, és mehet a tánc meg a pogó is a színpad előtt. Ismét egy olyan bandáról van szó, aki 5-től 105 éves korig mindenkit megfog, és ez az Alfán sem volt másképp.
A Nagyszínpadon este két nagy kedvenc követte egymást, előbb a Kiscsillag pörgette fel a népes közönséget, később pedig az Alvin zárta a pénteket, legalábbis ezen a helyszínen. Mindkét banda tudja, hogyan szóljon a fiatalsághoz, és hogyan lehet az élet nagy kérdéseit két akkord között megválaszolni.
A nap utolsó koncertjén megidéztek egy füstös ír kocsmát, ahol a whisky mellé a legjobb zenék ajándékba járnak: a Paddy and the Rats most is őrjítő hangulatot csinált, és igazi fesztiválpatkányok módjára együtt buliztak a közönséggel. Bár Paddyék rendesen megmozgatták a hallgatóságot, szerencsére volt még energia bőven, hogy a Jäger Arénában hajnalig mehessen a party. A mai zenék és retro slágerek véget nem érő sora még hajnalban sem akart csendesülni.
A raptől kezdve a punk-rockon át az ír kocsmazenéig – zenei stílusok és Magyarország kedvenc bandái alfától ómegáig, ez az Alfa Fesztivál Várpalotán! Két napon már túl vagyunk, de a szombat még előttünk áll, és talán ez lesz az idei fesztivál csúcspontja, amit még a hűvös éjszakák sem állíthatnak meg. A fellépők között ott lesz Péterfy Bori, az Auróra és a Belga, hogy csak néhányat említsünk. Éjjel és nappal Alfa a Cseri parkerdőben, még egy hatalmas buli a nyár utolsó hétvégéjén!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…