2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

DISGYŐRI VÁRÁTADÓ ÜNNEPSÉG – EGÉSZ NAPOS PROGRAMOKKAL

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” című projektjében jelentős eseményhez érkezett. Augusztus 30-án Miskolc megnyitja a teljes pompájában megújult, újjáépített Diósgyőri várat, ahol a nyár utolsó szombatján fergeteges programokkal várják a vendégeket.
A magyarországi műemlékvédelemben példa nélküli várrekonstrukció eredményeként megújult és régi pompájában várja augusztus 30-ától a vendégeket Miskolcon a Diósgyőri vár, amely – a Nyugati szárny kivételével – két szint magasságig újra felépült. A vár tornyai között három palotaszárny is újjáépült, amelyben helyet kapott Közép-Európa legnagyobb lovagterme, egy várkápolna és a királynék lakóterme is. Az egyedülálló várrekonstrukció Magyarország Kormánya, Miskolc Önkormányzata és az Európai Unió támogatásával, hozzávetőlegesen 1,2 milliárd forintból valósult meg. A Diósgyőri vár fejlesztésével Miskolc és az ország olyan turisztikai látványossággal gazdagodott, amely Közép-Európában is egyedülálló.
A teljes pompájában álló vár újra megtelik élettel, a kápolna esküvők méltó színhelye lesz, a kiállítóterekben a középkori várélet és hajdani mesterségek elevenednek meg, a vár tornyaiból pedig lélegzetelállító panoráma nyílik a Bükkre és a városra.
A nyár utolsó szombatján színes programokkal, fergeteges hangulattal, egyedülálló és megismételhetetlen produkciókkal nyitja meg kapuit Miskolcon a diósgyőri vár. Az ünnepség vendége lesz többek közt Besenyei Péter műrepülő világbajnok, aki látványos bemutatót tart a tornyok között, fellép az ExperiDance Táncegyüttes „A király nevében” előadással, valamint Király Viktor és a P. Mobil is.
Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” című projekt elszámolható fejlesztési költsége 2.714.459.160 Ft, melynek jelentős részét, 2.272.384.272 Ft-ot az Európai Unió és a Magyar Állam biztosította. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 442.074.888 forinttal járul hozzá a fejlesztések megvalósításához.

DIÓSGYŐRI VÁR ÁTADÓ ÜNNEPSÉG – 2014. AUGUSZTUS 30. SZOMBAT
10:00 Barsi Csaba és az Agyagbanda, Vaga Banda Gólyalábasok
10:45 Jelmezes szereplők felvonulása (Vár utca)
11:00 Díszágyúlövés, megnyitó ceremónia
11:15 Fresco Bello zászlóforgatók bemutatója
11:30 Besenyei Péter világbajnok műrepülő pilóta bemutatója
12:00 A vár kulcsainak átadása, léggömbök felengedése, várkapu megnyitása
12:15 Miskolci Szimfonikus zenekar koncertje (felső várudvar)
13:00 Diósgyőri Kóborlovagok bemutatója
13:00 Élő középkori városka, középkori fogadó megnyitása a közönség előtt
13:30 Esküvői menet felvonulása a felső várudvarba
14:00 Esküvő a felszentelt kápolnában (zártkörű)
15:00 Polgári esküvő a Lovagteremben (zártkörű)
16:00 Diósgyőri Kóborlovagok bemutatója
17:00 Fresco Bello zászlóforgatók
18:00 Király Viktor koncertje
20:00 „A király nevében” az ExperiDance Táncszínház előadása
21:30 Középkori tűzijáték, görögtűz
21:45 „Miskolc mindig várni fog” P-Mobil élő koncert
Egész napos programok:
A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület kézműves bemutatója, kézműves termékek vására, középkori városka, Borókás népi játszókert, fegyvertapogató, apródképző
Déli 12 órától este 7 óráig: Az újjáépített felső vár látogatása, vártúrák
A rendezvényre a belépés díjtalan!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…

További cikkek